Ne že by nám letos nechutnaly rajčata, papričky nebo tykve. Byly tak dobré jako v letech minulých. Ale favority letošního léta byly melouny. Ne ty červené – vodní, ale melouny cukrové. Když se podíváte do jejich sekce v naší nabídce, banery NOVINKA se to tam jenom zelená. Jestli jsme loni nabízeli dva, letos se naše nabídka zvýšila o 400%.

Ty v barevných sáčcích na prodejnách jsem vám již představil. Nešlo ale skončit jenom u nich.
Zde jsou další 4.

EXELOR F1 je cukrový meloun s velkými, kulatými, na povrchu síťovanými plody bez vystouplých žeber. Plody dorůstají hmotnosti až 2 kg. Dužnina je zelenavě bílá, pod slupkou sytě zelená. Je velmi sladká a aromatická. Překvapilo nás, že výrazně sladká je i zelenavá část dužniny pod slupkou, u které byste jinak hádali, že bude mdlá a bez chuti.

EXELOR

EXELOR F1

PETIT GRIS DE RENNES je tradiční francouzská odrůda s ploše kulovitými, na povrchu šedobílými plody.

PETIT GRIS DE RENNES

V době zralosti získává slupka plodu nažloutlou barvu.

PETIT GRIS DE RENNES

Dužnina je sladká a aromatická, měkčí konzistence.

PETIT GRIS DE RENNES

KAJARI má plody menší a kulaté. Slupka je nahnědlá až bordová, s výraznými bílými pruhy. Dužina je zelená a sladká. Plody jsou velice dekorativní. KAJARI je velice úrodná odrůda.

KAJARI

RICH SWEETNESS je meloun s malými, oválnými plody velikosti vejce, tedy takového většího vejce, dvoužloutkového. Slupka je hladká, lesklá, vybarvující se ze zelené do červenohnědé barvy, s typickými žlutými pruhy. Dužina je tenčí, sladká a výrazně aromatická. Plody jsou velice dekorativní, pro svou velikost a barvu velice oblíbené mezi dětmi. I když jsou menší, rostlina jich nese značné množství.

RICH SWEETNESS

RICH SWEETNESS

RICH SWEETNESS 3

Ptali jste se nás, jak poznáte, kdy jsou melouny zralé. Vůně a změna barvy jsou základní indikátory. Ale tím znakem, který vám to skutečně potvrdí je stopka. Skutečně - stopka plodu, respektive její absence. Všimli jste si, že když koupíte vodní meloun v obchodě, má na plodu stopku, většinou esíčkovitě prohnutou? Když ale koupíte meloun cukrový, je vždy bez stopky. U zralého cukrového melounu se začíná stopka plodu oddělovat. Nejdřív jemně, po okrajích, postupně více a více. Když do ní jemně "cinknete" prstem, oddělí se úplně. Když chytnete na zralý plod cukrového melounu, prostě vám zůstane v ruce.

Stopka nezralého plodu

STOPKA NEZRALÉHO PLODU

Stopka zralého plodu

Stopka zralého plodu

Stopk zralého púlodu

Informaci o oddělování stopky si již musely někde přečíst i mravenci. Sladká šťáva, která se kolem oddělující se stopky objeví, jim moc chutná.

Mravenci na melounu

Váš Peter Gajdoštin