Aksamitník rozkladitý - Tagetes patula

Jsou letničky, které kvetou v plně nádheře dva týdny, jsou i takové, které kvetou naplno měsíc. Je jenom pár takových, které kvetou po celé léto. A pak jsou aksamitníky - letničky, které vyrostou stejně začínajícímu zahrádkáři i zkušenému pěstiteli. Začínají kvést už při předpěstování v truhlíku a neustávají do pozdního podzimu.

tAGETES mix

Mnozí zahrádkáři s aksamitníky začínali, pak jim byli „nevěrní“ se spoustou jiných letniček, většina se k nim ale opět vrací. Pěstování aksamitníků je skutečně jednoduché. Sadbu bez problémů vypěstujete za oknem, ve skleníčku nebo v pařeništi. Aksamitníky mají rychlý růst a rychlý nástup do kvetení, nechte si proto pro předpěstování sadby přibližně měsíc. Ven se vysazují až po „zmrzlých“, vyset proto stačí počátkem dubna. Je možný i výsev přímo na záhon s následným vyjednocením, nebo rozsazením mladých rostlinek.

Ze tří obecně pěstovaných druhů aksamitníků je nejběžnější a nejvíce rozšířený aksamitník rozkladitý – Tagetes patula. Keříčkovitě rostoucí, kompaktní rostliny s hluboce vykrajovanými listy nesou spoustu menších knoflíkovitých květů. Barevná škála zahrnuje pouze tři barvy – žlutou, oranžovou a červenou. Odrůd, lišících se tvarem květu, odstíny základních barev v jejich kombinaci nebo žíháním jsou ale stovky.
PETIT – spolehlivá standardní odrůda s kompaktními rostlinami a plnými květy. Je dostupná ve směsi i v čistých barvách PETIT YELLOW a PETIT ORANGE.

TIGER EYESTIGER EYES – „tygří oči“ s plnými oranžovými květy ohraničenými tmavě mahagonovou suknicí korunních plátků
 

CARMEN  - poloplné, krásně mahagonové květy

 

 

 

 

 Série BONANZA představuje špičkové profesionální aksamitníky dostupné pro české zahrádkáře. Vyznačují se vysokou vyrovnaností, bohatým a dlouhým kvetením a celkovou vitalitou. Mají rychlý růst, velké květy a neúnavné kvetení až do pozdního podzimu.

BONANZA BEEBONANZA BEE  má mahagonové korunní plátky žlutě ohraničené.
 

 

 

 

 

BONANZA FLAME,  sestra předchozího, která se vyznačuje oranžovým okrajem mahagonově zabarvených soukvětí.

bonanza flame

BONANZA BOLERO se žluto oranžově žíhanými korunními plátky
 

BONANZA DEEP ORANGE má tu plnou, čistou, nejjasněji oranžovou barvu. Na záhonu i v truhlíku skutečně svítí. Držitel ocenění FLEUROSELECT GOLD MEDAL.

bonanza deep orange

 HARMONY BOYHARMONY BOY se vyznačuje uniformním habitusem a dlouhou dobou kvetení. Má zajímavý květ se žlutým středem a několikavrstevným límcem mahagonových korunních plátků.

 

 

 

 

DURANGO MIX patří mezi „anemonkokvěté“ aksamitníky. Rostliny jsou nízké a silně větvené, květy velké a vyrovnané v excelentní směsi barev. Kvetení je bohaté a dlouhé. 

durango mix

HONEYCOMBHONEYCOMB je další držitel prestižního ocenění FLEUROSELECT GOLD MEDAL pro české zahrádky. Velké plné květy mají každý mahagonový plátek zlatě olemovaný. Rostliny jsou silné a vyrovnané.

 

 

  

Mr. MAJESTIC – harlekýn mezi aksamitníky. Tato odrůda má podélně pruhované květy ve výrazné kombinaci žluté a mahagonové. Tato barevná kombinace není u aksamitníků úplně nová, má ji i několik starších odrůd. Všechny ale mají jednu nectnost – vyšší a nepravidelný růst a slabší kvetení. Mr. MAJESTIC kombinuje atraktivní květ s nízkou a kompaktní, pouze 30 cm vysokou rostlinou. Kvetení je bohaté a dlouhé.

Mr. Majestic

MAUGLÍ je ale odrůdou jakoby vyšlechtěnou pro kolekci „MINI zahrádka“. Rostliny jsou pouze 15 - 20 cm vysoké s drobnými, knoflíkovitými soukvětími v jasně oranžové barvě. MAUGLÍ je malý, není ale nedorostlý nebo slabý. Je to plnohodnotný aksamitník, pouze v trpasličí velikosti.

MAUGLÍ