Každá oblast má svoje typické zeleniny. Někde se pěstuje celer řapíkatý, jinde bulvový, někde rajčata kulatá a středně velká, jinde masitá a bifteková. Objevování nového, zkoušení a zavádění novinek do kultury je ale zahrádkářům vlastní. Již po staletí. Představte si odvahu prvních Evropanů, kteří začali pěstovat rajčata, brambory nebo tykve, plodiny dovezené z Nového Světa. Pojďme společně taky objevovat. Dnes pro vás máme novou mrkev.

Mrkve typu „kuroda“ jsou v Evropě zatím velkou neznámou.  V Asii je to ovšem mrkev, která je jedničkou na trhu, podobně jako u nás typ „nantes“. Mrkve „kuroda“ jsou obecně velmi šťavnaté, sladké a chutné. Prostě delikátní pro čerstvý konzum a pro výrobu čerstvých džusů. Mají krátký, silný až řepovitý kořen připomínající klín, netrpí proto deformacemi. Jedinou nevýhodou je kratší skladovatelnost. Vzhledem k tomu, že stále více lidí v Evropě i u nás hledá chutnou zeleninu, je jen otázkou času, kdy i tato mrkev získá u nás oblibu. Pro zahrádkáře je přímo ideální.

FIRE WEDGE F1 je nová odrůda mrkve typu „kuroda“, původem z Japonska. Jde o poloranou, sladkou a  výnosnou mrkev s výraznou barvou Je vhodná i do těžkých půd. Odrůda najde využití na čerstvém trhu i na průmyslové zpracování. Je vhodná pro výrobu džusů, kořeny obsahují velké množství šťávy. Je však pouze krátkodobě skladovatelná.

Vysévejte nejdříve v květnu, při dřívějším setí hrozí v případě nízkých teplot a podchlazení mladých rostlin riziko vykvétání.

TIP:
Při moštování přebytků jablek na podzim přidejte do moštu okolo 5% šťávy této mrkve, budete mile překvapeni lahodností získaného nápoje.