Mina lobata

MinaSystematika této rostliny je poněkud zmatená, někdy je přiřazována k druhu Quamoclit, zahradníci a zahrádkáři ji ale častěji znají jako minu (Mina lobata). Zmatky kolem jména ale této mexické liáně nic neubírají na kráse. Vysazena k plotu nebo pergole vytvoří mina v několika týdnech bohatou zástěnu zdravých trojlaločných listů připomínajících listy fíkovníku. Zakrátko se objeví hrozny červených poupat. Poupata na hroznu postupně žloutnou až v době prorostení tyčinek a pestíku úplně zbělají. Okrasnou funkci plní nejenom otevřené květy ale i jasně červená poupata.

mINA LOBATA


Mina je ve své domovině statná vytrvalá liána. Je ale citlivá na mráz a proto ji u nás můžeme pěstovat pouze jako letničku. Naštěstí se jednoduše množí semeny a bohatě kvete již pár měsíců po výsevu. Semena vysejte v průběhu března přímo do kelímků nebo květináčků. Vyklíčí v průběhu 10 – 14 dnů. Již mladé rostliny se začínají pnout. Při předpěstování ve skleníku zabezpečte proto sazeničkám oporu – stačí 20 cm vysoká bambusová hůlka. Zabráníte tím splétání se rostlinek dohromady a ulehčíte si práci při výsadbě.

Mina

TIP: Na počátku vegetace přihnojte rostliny hnojivem s vyšším obsahem dusíku – nastartujete je tím k růstu. Později použijte hnojivo bohaté na draslík a fosfor (např. KRISTALON KVĚT) – podpoříte nasazování poupat a kvetení.

Mina