Loni nám zachutnaly. Ty cukrové, pěstované na letním sluníčku a utržené plně vyzrálé. Měli jsme ale pouze 3 odrůdy. Letos jsem jich posbíral po světě více, máme jich 17. Ne rostlin, odrůd. 

porost melounu

Ch1těl jsem jim dopřát co nejvíce tepla, proto jsem je dal do jednoho foliovníku, samozřejmě otevřeného, aby k nim mohly včely a čmeláci. A "jedou" neskutečně. Již lituji, že jsem je nevysadil na pole. Příští rok tam mají svoje místo rezervované. Píše se v literatuře, že cukrové melouny jsou podstatně méně náročné jako ty vodní. A zdá se mi, že je to pravda. Náročností jsou tak na úrovni okurek.

Trochu jsem se bál, že nic nesklidíme. Vedle kvetla svazenka a včelky si melouny nevšímaly. Svazenka ale dokvétá a květy melounů jsou zrazu dobré... Létají, opylují. Meloun je jednodomý, různopohlavný. Hmyz musí přenést pyl z květu samčího na květ samičí. Stejně jako je to např. u tykví.

včelka

malý plod


Máme klasiku - ANANAS a SOLARTUR, k tomu farncouzký CHARENTAIS, ze pět kantalupů - MODERL, BARI, STELLIO, WRANGLER, SUMMER DREAM. Je tam i HALONA a ORANGE SHERBET, nějaké staré krajové odrůdy - PETIT GRIS DE RENNES, PLUM GRANY, ale i japonský meloun s názvem, který si asi nezapamatuji. Zkuste to AO-OO-NAGA-SHIMA-URI.

NOIRE DE CHARMES má plody netradiční, žebrované, s černou slupkou. Zatím nevím, jak chutná.

NOIRE DE CHARMES

Utekl vám někdy pes? Nebo kočka? To se stává. Mne ale utekl - meloun. To snad nejde, řeknete si, ten nemá nožičky... Ale jde! Prostě si podlezou pod boční tyčí držící fólii, centimetrovou škvírkou, a vydávají se směrem do pole. Prostě utečou!

meloun

Skutečně jsem se bál, jak najdu ve foliovníku meloun až dozraje. Rostliny nám trochu "přerostly přes hlavu", resp. přerostly jedna přes druhou a udělaly džungli. Ale když jsem včera večer vešel do fóliáku, věděl jsem - je tam. První dozrál. Neviděl jsem jej, neslyšel jsem jej, ale cítil. On voněl. Ale on VONĚL tak, že provoněl celý prostor 6 x 30 m. Je škoda, že internetové médium umí přenášet pouze obraz, maximálně k tomu zvuk. O té vůni plně zralého melounu vám můžu jenom povykládat. Nevím jestli jste se někdy dostali k cukrovému melounu, který dozraje v teple přímo na rostlině. To co koupíte v obchodě je dáááleko dáááleko jinde.
Pomyslnou soutěž o ten první vyhrála odrůda HALONA F1.

HALONA F1

HALONA

Utrhl jesem jej a dal do lednice. Dnes ráno jsem ale přišel do foliovníku a věděl jsem - je tu ještě jeden zralý. Byl.

HALONA


Ten první už není, byl sladký, šťavnatý, lahodný. Ten druhý je taky doma a čeká na zítřejší snídani. Škoda, že jej nemůžete cítit.
Ale kdo se chce těšit na příští rok, může - sortiment cukrových melounů v nabídce semen určitě rozšíříme.

melouny


P.S. A naše "asistentka" nemohla u focení chybět. Jenom se trochu urazila, že fotím melouny a ne ji.

Mour

Váš Peter Gajdoštin