Loňské léto bylo u nás ve znamení cukrových melounů, o tom jsem již psal. Abychom v té radosti na tento rok nebyli sami, nabídli jsme vám zde více odrůd. Skutečně jsem mile potěšen vašim zájmem. Musím přiznat, čekal jsem že cukrové melouny „půjdou“, ale že půjdou až tak, o tom jsme ani nesnil. 
Pomalu se začínám modlit za teplé léto. Přeci jenom – mám pocit odpovědnosti za to, že se vám letos melouny urodí, za to, že budete spokojeni.
A současný průběh počasí mi přidává vrásky do tváře. My čekali jaro a zatím přišel mráz…
Ale každý rok musí být aspoň pár dnů či týdnů psího počasí, doufejme tedy, že pro letošek budeme mít splněno. 
 
Mnozí z vás již máte semínka melounů doma. Mnozí si je u nás ještě stále objednáváte. Máme dost a jsme připraveni.
Nespěchejte s výsevem, melouny mají ještě pár týdnů čas. Zkusím vám tu dát takovou zhuštěnou, kompaktní „kuchařku“ jak na melouny krok za krokem.
 
Nejdřív trochu biologie. Cukrový meloun (Cucumis melo L.) patří do čeledi tykvovité, je příbuzný s okurkami a tykvemi. Pochází z Přední Asie – Iránu a Turecka, dnes je ale rozšířen v teplých oblastech celé zeměkoule. Tato liánovitá rostlina je schopna přichytit se úponky k opoře, většinou se ale pěstuje na zemi, podobně jako okurky nakládačky. V paždí střídavě postavených listů vyrůstají jednopohlavní květy. Rostlina je jednodomá, samčí i samičí květy najdete na jedné rostlině. Stejně jako u okurek, má i samičí květ melounu malý chlupatý semeník ve tvaru budoucího plodu. Samčí květy jsou na krátkých stopkách. Meloun je hmyzosnubný, včely, vosy i čmeláci ochotně přenáší pyl z květů bohatých na nektar. 
 
Samčí květ melounu
samčí kvbět melounu
 
Samičí květ melounu
samičí květ melounu
 
Melouny mají rády teplo. Nebojte se ale této informace, teplo milují i rajčata, okurky nebo papriky, které běžně pěstujete. Jak při pěstování postupovat?
Předpěstujte si sadbu. Na její přípravu stačí 6 týdnů, vysévejte v první polovině dubna.  Vysejte do agroperlitu nebo výsevního substrátu a opatrně přepikýrujte do květináčků. Semena můžete vyset i přímo do sadbovačů nebo kelímků. 
Vyberte pro melouny záhřevné, plně osluněné místo na zahradě. Mají rády přihnojení chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem.
Vysaďte po „zmrzlých“, v druhé polovině května. Půdu pod melouny můžete nastlat černou netkanou textilií, není to ale podmínkou. 
Dodržte spon 130 x 50 -60 cm. Sazeničky při výsadbě jsou sice malé, meloun je ale liánovitá rostlina a rychle se rozrůstá. Přílišné zahuštění porostu snižuje výnos a ztěžuje sklizeň.
Melouny můžete pěstovat i v pařeništi, fóliovníku či skleníku. V krytých prostorech ale musíte zabezpečit v době kvetení přístup opylovačům – včelám či čmelákům. Vysaďte proto melouny na kraj fóliovníku, blíže ke dveřím, včely si je najdou. 
V průběhu vegetace pečlivě kontrolujte svoje rostliny a zasáhněte při případném výskytu molic nebo svilušek. Meloun není odolný k plísni okurkové, při jejím výskytu vyžaduje ochranu srovnatelnou s okurkami. 
Sklízejte až plně vyzrálé plody. Pokud musíte plod „podtrhnout“, nechte jej pár dní dozrát na sluníčku, v teple. 
 
Mým loňským favoritem byla HALONA F1. A zdá se, že bude "na bedně" i u vás. Je sladká a chutná, sázka na jistotu.
HALONA F1
 
Skutečně mne ale překvapil váš zájem o mini melounek RICH SWEETNESS. Je milý, chutný a "fotogenický". Haloně šlape na paty.
RICH SWEETNESS
 
RICH SWEETNESS
 
A třetím nejžádanějším je MODEL. Taky moc dobrá volba.
MODEL
 
Jeslti ještě máte kousek místa, vyberte i EMIR F1. Polská odrůda, ale Poláci jsou více na sever a polské melouny se dnes pěstují po celé Evropě, i v Anglii a v Německu. Jsou přizpůsobivé různým pěstitelským podmínkám.
EMIR F1
 
Tak, věřím v teplé léto.
Ať nám všem teče sladká a voňavá melounová šťáva po bradě.
 
Váš Peter Gajdoštin