Letos jsme se vrhli na MAXI. Tedy na MAXIrajčata. Ne že by nám ta drobná třešňová nechutnala, stále jsou našimi favority. Na SWEET APERITIF nebo ROSELLU prostě nedám dopustit.

Pokud jste byli na dovolené v Bulharsku, Řecku či Itálii, možná jste si všimli, že rajčata na tržištích jsou nějaká jiná - větší než u nás. Není to jen tím, že v teplejší klimatu těchto oblastí narostou velké, jižanské národy prostě tyto MAXI rajčata preferují. Jsou masité, mají méně šťávy než ty naše, dužnina je měkčí a krémovitá. A hlavně - chutná.
Tzv. bifteková rajčata s plocho kulovitým tvarem jsou nejčastěji pěstována. Jsou oblíbená v USA, kde jsou jejich plátky nezbytnou součástí hamburgerů a sendvičů. Setkáte se ale i s odrůdami "cor de boeuf" - býčí srdce, jejichž plody jsou masité, silně žebrovité a často rozšířené na spodní části. A výpočet MAXI rajčat tím nekončí.

BOUNTIFUL F1 je velké biftekové rajče typu "Marmande". Plody jsou ploše kulovité, vícekomorové, okolo 200 g těžké. Na svou velikost jsou pravidelné, krásné vybarvené a při stopce prakticky nepraskají.

TIP:
Aby vaše plody dorostly do skutečných MAXI rozměrů, musíte jim věnovat kus vaší péči. Začněte už od přípravy pozemku - na podzim při rytí ho dobře pohnojte chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem. Je důležité, aby měly rostliny dostatek živin po celé vegetační období. V době, kdy jsou plody 3 - 5 cm široké, udělejte "probírku" - nechte na jednom hroznu 1 - 2 nejkrásnější se vyvíjející plody. Ty menší nebo deformované odstraňte. Umožníte tím rostlině vynaložit veškerou energii a živiny na vývoj těchto plodů. V průběhu celé vegetace zajistěte rostlině vyrovnaný vlhkostní režim a dostatek živin. Postřik zředěným tekutým hnojivem "na list" je velmi prospěšný.

BOUNTIFUL

BOUNTIFUL F1

Tou druhou rajčatovou novinkou, kterou máme pro vás v šuplíku připravenou, je ORANGE WELLINGTON F1. Velký "biftek" zrající do sytě oranžové barvy. Chutný na druhou. Já prostě ta oranžová rajčata miluji. Nepraská. A je tak výnosný, že se nám první plně zaplozený vijan utrhnul od stonku. S tím jsem se ještě u rajčat nesetkal...

.ORANGE WELLINGTON

Dlouho jsem měl za favorita mezi velkými oranžovými rajčaty SUMMER CIDER. Je to ale stará odrůda, chuťově výborná, bohužel se slabším výnosem. Jestli hledáte chutné a úrodné biftekové rajče, ORANGE WELLINGTON bude dobrá volba.

ORANGE WELLINGTON

ORANGE WELLINGTON

Růžové rajčata u nás stále čekají na objevení. Jsou oblíbené například v USA, Japonsku, ale také v sousedním Polsku, kde mají označení "Malinowy". BIG PINK F1 je biftekový rajče s velkými plody dosahujícími okolo 200 g. Slupka je hladká, lesklá, s netradiční, tmavě růžovou barvou. Rajče výborný do sendvičů nebo salátů.

BIG PINK F1

Výčet MAXI rajčat by nebyl úplný bez odrůdy BLACK FROM TULA. V názvu má sice "black" - černý, černé ale není, spíše karmínové červené, nafialovělé, na řezu intensivně vybarvené. Ale velmi chutné! Odrůda pochází z Ukrajiny, kde se léta pěstovala jako krajová. Dnes ji najdete po celém světě. Máme z jiného zdroje i odrůdu BLACK KRYM (někdy uváděna jako BLACK KRIM). Pěstoval jsem je několik let vedle sebě, ale rozdíl prakticky nenašel.

BLACK FROM TULA

BLACK FROM TULA

BLACK FROM TULA

Odrůdu ANANAS již máme v sortimentu "nějaký ten pátek". Je to výjimečně chutné, velké biftekové rajče s plody dorůstajícími až 200 g. Plod je ploše kulovitý, oranžový, na průřezu vícekomorový. Vyniká lahodnou máslovou dužinou s růžovo červeným mramorováním. \Letos ale ANANAS postoupil do kategorie barevných sáčků a mimo našeho e-shopu jej můžete koupit i v zahrádkářských prodejnách.

ANANAS

ANANAS

Stejně jako ANNAS jsme "povýšili" i odrůdu paprikového rajčete ANDINE CORNUE. Také je v barevných sáčcích. ANDINE CORNUE je "paprikové" rajče s podlouhlými plody.  Výborná násada velkých plodů až 250 g těžkých. Dužina je sytě červená, masitá, s menším množstvím šťávy. Rajče na kečupy, omáčky i na přímý konzum.

ANDINE CORNUE

Ptali jste se nás po velkých rajčatech na kečupy. Keříčkových je hodně, ale těch tyčkových poskrovnu. Tak jsme se podívali, co je kde „po světě“ a vyzkoušeli je u nás ve foliovníku. Zkoušeli jsme je již i léta minulá, takže jsme přehled měli, letos jsme se na ně ale skutečně soustředili. A zde je výsledek. 

BIG MAMA F1 je jméno této novinky. A je to skutečně BIG MAMA, velká, kyprá, usměvavá. To jméno nemá chybu a to rajče také ne. Plody jsou až 250 gramů těžké, masité, krásně vybarvené. Na kečupy, salsy, omáčky... tam kde jste používali až dosud rajčata keříčková. BIG MAMA je ale tyčková! Plodná, hladká, lesklá, krásná. A chutná. I za čerstva, nejenom na zpracování.

BIG MAMA F1

BIG MAMA

BIG MAMA

BIG MAMA 4

BIG MAMA F1 rajče

Nezapomeňte na začátku nasazování plodů na postřik vápníkem, podlouhlé plody jsou vždy citlivější na jeho nedostatek. Černání špiček plodů se může u rajčat objevit hlavně za vysokých teplot při pěstování ve skleníku nebo fóliovníku. Kalkosan, Kalkosol, Wuchsal sus Kalcium jsou hnojiva, která můžete použít.

BIG MAMA F1, ORANGE WELLINGTON F1, ANANAS, ANDINE CORNUE i BLACK FROM TULA  jsou v barevných sáčcích a najdete je j na prodejnách v Čechách i na Slovensku. A na Moravě a ve Slezsku také...

Váš Peter Gajdoštin