Máta klasnatáMentha spicata

Tato otužilá vytrvalá bylina, rozkvétající v létě drobnými nafialovělými květy, je na záhonu rozpínavá. Má velmi delikátní vůni a chuť a proto najde při vaření mnohého uplatnění. Výborně  nahradí bazalku v době, kdy je nedostupná. Hodí se do všech jídel s rajčaty. Dodává svěží chuť letním nápojům, koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům. Patří do bylinkových másel, k vaječným pokrmům a jemné zelenině, do mletých mas či k luštěninám. Máta klasnatá má protizánětlivé účinky, používá se proti kožním vyrážkám a revma. Pomáhá při bolestech hlavy a ospalosti. Stejně jako máta peprná podporuje chuť do jídla a uvolňuje střevní plyny. Tradičně se používá ve formě inhalace při zánětech horních cest dýchacích. Silice je součástí ústních vod a zubních past.

Mátu klasnatou množíme semenem, které vyséváme na jaře v pařeništi, začátkem léta přímo na záhon. Po výsevu a vzejití roste zpočátku pomaleji, dospšlé rostliny jsou hodně vzrůstné. Při pěstování prospívá mátě klasnaté slunečné stanoviště s propustnou zahradní zeminou. Je výrazně mrazuvzdorná, snáší i  - 30°C.

 


TIP:
Mátový čaj připravíte zalitím 1-1,5 g suchého listu 150 ml vroucí vody. Nechte vyluhovat 10 minut, potom sceďte.