Některé zeleniny mají velice úzké příbuzenské vztahy. Příkladem jsou košťáloviny – zelí, kedlubny, květák či brokolice jsou pouze tvarově odlišné formy jedné rostliny. Tato nejužší příbuznost ale platí i pro plodiny z rodiny řepy (Beta vulgaris L). Řepa salátová, krmná řepa a cukrovka patří do jednoho klanu. A patří k nim i jejich méně známý bratranec – mangold. Jsou si tak blízcí, že se mezi sebou snadno kříží. Zkuste si vysypat na ruku semena řepy a mangoldu, jsou stejná a nerozlišíte je od sebe.

semena mangoldu

Řepy pochází ze Středomoří. Zmínky o nich máme již od starých Egypťanů a Římanů. Zpočátku se z nich konzumovaly hlavně listy, první formy musely být proto dnešnímu mangoldu velice podobné. Až ve středověku vznikly formy řepy se zvětšenými kořeny, které známe dnes. Mangoldy dlouho zůstávaly pouze italskou specialitou. I dnes jsou ve Středomoří stále nejoblíbenější.¨

Mangold je zajímavá listová zelenina podobná špenátu. Oproti špenátu má velkou výhodu - neobsahuje tak velké množství kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku. Naopak, právě na vápník je mangoldu bohatý. Obsahuje i draslíku, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek a další prvky. Z vitamínů jsou zastoupeny vitamíny skupiny B, vitamín C a také provitamín A. Z dalších cenných látek je mangold zdrojem kyseliny listové a vysoce účinných bioflavonoidů.

Mangold podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv a je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění. Reguluje distribuci a vstřebávání cukrů v těle. Mimo to má příznivé regulační účinky na látkovou výměnu.

Listy mangoldu jsou chutné, lehce nasládlé, se slabou řepnou příchutí. Tu jim dodává betain, který je obsažen i v jiných řepách. Betain je spolu s dalšími složkami účinný proti kornatění cév a aktivuje činnost jater.

Tlusté listové řapíky mangoldu se zapékají, používají do těstovin nebo upravují podobně jako chřest. Listy se nejčastěji upravuje jako špenát. Na zahrádkách se pěstují dva druhy mangoldu - odrůdy řapíkaté a listové. Listové odrůdy mají úzké stopky a mohutné listové čepele používané jako špenát. Řapíkaté odrůdy mají silné stopky, které mají nejčastěji barvu bílou, jsou ale i odrůdy se stopkami červenými, žlutými, růžovými nebo oranžovými.

LUCULLUS je mangold se širokými bílými řapíky a světlezelenými listy. Je to nenáročná zelenina pro opakovanou sklizeň. Můžete pěstovat i z hustých výsevů pro "baby leaf" ─ sklizeň mladých a křehkých listů.

 LUCULLUS

MAGENTA SUNSET je nový mangold s růžově fialovými, velmi chutnými stopkami. Odrůda pro ty, co jedí nejen ústy ale i očima.

 MAGENTA SUNSET

Tipy pro pěstování:

  • Mangold není náročný na půdní ani klimatické podmínky. Potřebuje středně těžkou, dobře propustnou půdu s pH 6,5 – 6,8. Když máte půdu příliš kyselou, pomůže vápnění na podzim.
  • Semenáčky mangoldu jsou poměrně odolné k nízkým teplotám. Semena vysévejte od poloviny dubna do konce května. Pozor ale na déletrvající nízké teploty, můžou způsobit nežádoucí vykvétání rostlin.
  • Vysévejte přímo na záhon do hloubky 2 - 4 cm. Zvolte rozteč řádků 30 – 40 cm, v řádku vysejte na vzdálenost 8 - 12 cm. Porost po vzejití, ve fázi cca 3 - 4 listů, vyjednoťte.
  • Mangold je dvouletka. V prvním roce tvoří růžici listů, až po přezimování vykvétá. Předčasné vykvétání již v prvním roce může být způsobeno déletrvajícím stresem – např. chladem nebo přísušky. V sušších oblastech nebo při suchém počasí je proto mangold vděčný za závlahu. Pokud se vám na některých rostlinách objeví květní stvol, uřežte jej zavčas těsně nad zemí. Rostlina obrazí.

mangold

Pokud pěstujete mangold na záhonu ve sponu 40 x 30-40 cm, získáte mohutné rostliny, ze kterých můžete sklízet postupně listové řapíky nebo listy. Můžete je sklidit i jednorázově a celou rostlinu zpracovat v kuchyni.

vzrostlé mangoldy

Mangold ale můžete pěstovat i v systému „baby leaf“ z hustých výsevů a sklízet můžete mladé listy když dorostou do výšky 10 – 15 cm. A „baby mangold“ si můžete dopřát i bez zahrádky, v truhlíku na balkónu nebo terase.

baby mangold

listy baby mangoldu

Všimli jste si, že někdy tvoří mangoldy hrubý řepovitý kořen podobný salátové řepě? Můžete jej na podzim vyrýt, nadzemní část rostliny zkonzumovat a kořen s růstovým vrcholem založit do sklepa a v předjaří využít na přirychlení mladých listů.

stlustlé kořeny mangoldu

A jenom perlička nakonec – kořeny mangoldu kopírují barvu nadzemní části. LUCULLUS  je má bílé, žluté formy žluté a MAGENTA SUNSET růžovo fialové.

kořeny mangoldu

sazenice mnagoldu

sazenice mangoldu, kořeny

Váš Peter Gajdoštin