O listovém koriandru CALYPSO jsem již psal v dubnu letošního roku. Fotka tří odrůd koriandru, kde CALYPSO je ten nekvetoucí uprostřed, byla z pokusu z léta 2015. Zdá se vám podobná té, kterou máme v záhlaví článku dnes? Tato je ale nová, z letošního léta roku 2016. Pokus jednoho roku hodně napoví, někdy se ale odrůdy v různých klimatických podmínkách chovají různě. Proto jsme ty samé odrůdy vyseli i letos a výsledek vidíte sami. CALYPSO je v odolnosti k vykvétání v současné době asi nepřekonatelný.

CALYPSO


Že nevíte co s listovým koriandrem? Jak jej upotřebit? Vyzkoušejte pomazánku guacamole. Kupte dvě avokáda a jednu limetku, k tomu potřebujete špetku soli a svazeček koriandrových lístků. Nechte avokáda dozrát, ta která se u nás prodávají, jsou tvrdá a „nejedlá“. Dužnina musí být pod slupkou mírně měkká (ne rozbředlá), plody by neměly vykazovat na slupce známky černání nebo otlačení, tehdy jsou již přezrálé. Rozkrojte plody na polovinu, vyberte velkou kulatou pecky a lžící vydlabejte dužinu ze slupky. Vyškrabejte i zelenou vrstvičku těsně pod slupkou, ta je nejchutnější. Rozmačkejte v misce vidličkou, posolte, okyselte limetkou a přidejte jemně nasekané lístky koriandru dle chuti. Můžete přidat pepř nebo jemně nakrájenou zeleninovou papriku. Nechte zaležet. Ke guacamole patří trojúhelníčkovité tortilla chipsy.

V naší oblíbené „domovské“ restauraci Chomout měli před týdnem na jídelníčku „baba ganoush“, pomazánku z lilku. Na internetu jsem našel recept, ale chyběla základní surovina – lilky, ty ve foliovníku jenom nasazují plody. Tak jsem vyzkoušel variantu s cuketami. Jelikož cukety nemají tak výraznou chuť, zkusili jsme ji „vylepšit“ koriandrem a bazalkou. A listového koriandru i čerstvé bazalky jsme přidali opravdu HODNĚ. Výsledek předčil naše očekávání. Opět s tortilla chipsy výborné!

baba ganoush z cuket
Cukety nakrájejte na kolečka a poduste do měkka na olivovém oleji. Když jsou dostatečně vychladlé, přidejte pár stroužků česneku, sůl, pepř, bazalku a listový koriandr. Vše rozmixujte a servírujte. Pomazánka je výborná teplá i vychlazená.

Váš Peter Gajdoštin