Lilek u nás nepatří k nejoblíbenějším zeleninám. Možná proto, že mu až dosud bylo v našich podmínkách „zima“. Lilky jsou skutečně na teplo náročné, ale někdy se jejich pěstování pouze bojíme – ony leží v nárocích někde mezi rajčaty a paprikami. V posledních teplých letech se hranice pěstování lilků posouvá dál a dál, do předtím chladnějších oblastí. Dejte jim proto šanci, uvidíte, že nebudete zklamáni. My již dva roky pilně zkoušeli širokou paletu odrůd, loni jsme jich měli 30, a máme pro vás zajímavé novinky.

lilky ve foliovníku

Ještě na škole, sice je to již přes 30 let, jsme se učili o baklažánech jako o zelenině méně známé. Mnozí čeští zahrádkáři se s nimi setkali hlavně na dovolené – v Řecku, Itálii, ale i v Bulharsku jsou velice populární. A když se vydáte ještě dál na východ, do Indie a jihovýchodní Asie, lilky prostě nemůžete minout. Uvidíte je na každém tržišti, najdete v menu každé restaurace. A zjistíte, že lilek nemá jenom tmavě fialovou slupku, lilky jsou i bílé, zelené, světle fialové, jednobarevné i žíhané. Vejčitý tvar je tradiční, vždyť tato rostlina nese v češtině oficiální název „lilek vejcoplodý“, plody můžou bát ale i kulovité, protáhlé, nebo štíhlé a válcovité. A velikost – od 50 gramových BABY FINGERS až po téměř kilogram těžké obry.

směs lilků

Lilek, nebo také baklažán, odborně lilek vejcoplodý, je blízkým příbuzným rajčete a bramboru, patří do stejného botanického rodu Solanum. Pochází z Asie, pěstoval se po mnoho stovek let. Četnou zeleninu rozšířili po Evropě Řekové a Římané, lilek k nim ale nepatří, v starořečtině a latině neexistuje pojmenování pro tuto rostlinu. V Evropě ji pravděpodobně v raném středověku rozšířili Arabové.
Lilek je v tropických oblastech vytrvalý. U nás se pro vysoké nároky na teplotu pěstuje výhradně jako jednoletý. Rostlina dorůstá do výšky 40 – 140 cm, má vykrajované, jemně chlupaté listy. Některé kultivary mají na stoncích, listových řapících i žebrech výrazně ostré trny. Květy jsou velké, fialové, růžové nebo bílé, jejich barva je většinou v korelaci s barvou plodu.

rostlina

květ

Baklažány vyžadují předpěstování sadby. Vysévejte v první polovině března, o týden dříve něž rajčata. Lilek klíčí při teplotě 25-30 °C. Vysazujeme jej ven až když se ustálí počasí - v polovině až koncem května. Nespěchejte, počkejte až se půda prohřeje, sazeničky se lépe ujmou a rychleji porostou. Lilek je velmi náročný na vodu, zvláště v období tvorby plodů. Od poloviny července do konce srpna vyžaduje doplňkovou závlahu. Osvědčilo se mulčování porostu slámou v meziřadí nebo vysazování na černou mulčovací fólii.

V Evropě se až donedávna pěstovaly převážně kyjovité lilky s fialovou barvou slupky. U nás je zastupovala odrůda ČESKÝ RANÝ s kyjovitými, temně fialovými plody.

GOBI ─ lilek se štíhlými, podlouhlými plody s tmavě fialovou slupkou. Raná a vysoce úrodná odrůda. Plody sklízejte v mladém stadiu, tehdy jsou nejkřehčí a nejchutnější. Můžete jej pěstovat i ve sklenících a fóliovnících. Rostlina je vyšší a vzhledem k vysoké násadě plodů vyžaduje oporu.

Mne osobně tento lilek stále překvapuje množstvím plodů, které je schopen nasadit. Sbíráme je když mají cca 15 cm, v plné zralosti dorůstají délky až 20 cm.

GOBI

GOBI 2

TSAKONIKI ─ tradiční řecká odrůda lilku s kyjovitými plody. Slupka je fialově bílá, žíhaná a velice dekorativní. Dužina je bělavá a kompaktní. Plody sklízejte plně vybarvené ale nepřezrálé.TSAKONIKI

Tsakoniki

Odrůda LAURA má velké, kulovité plody s tmavě fialovou slupkou a krémově bílou dužinou. Velmi dobrá násada plodů

laura

LAURA

Italové jsou velcí milovníci lilků. Máme pro vás odrůdy ROTONDA BIANCA SFUMATA DI ROSA, co by se dalo česky přeložit – „kulatá bílá, růžově žíhaná“. Plody jsou extra velké, dorůstající až půl kilogramu, můžete je ale sklízet i menší a extra křehké. Lilek raný a úrodný, pravidelná sklizeň podporuje nasazování dalších plodů. Já si tuto odrůdu zamiloval, jsou to lilky „jako malované“...

ROTONDA BIANCA SFUMATA DI ROSA

ROTONDA BIANCA SFUMATA DI ROSA 2

WHITE EGG - "bílá vajíčka“ jsou menší lilky vejcovitého tvaru s čistě bílou slupkou. Nižší rostlina je vhodná i pro pěstování v květináči. Vysoká násada plodů, které je nejlépe sklízet mladé, tehdy mají jemnou slupku a křehkou dužinu. Pravidelná sklizeň navíc podporuje rostlinu v nasazování dalších plodů.

WHITE EGG

Lilky ale můžou být i oranžové až červené. Tuto skupinu vám představím v následujícím příspěvku.

Lilek je ze všech lilkovitých zelenin nejvíce napadán mandelinkou bramborovou, která může způsobit i holožír.Značné škody mohou způsobit i svilušky sající na mladých listech.

mandelinka

V kuchyni se při zpracování lilků meze vaší fantazii nekladou. V minulosti jsme jej znali nakrájený na kolečka, obalený v trojobalu a osmažený. Zkuste jej ale grilovat, posolit, posypat bylinkami nebo kořením. Lilek se výborně kombinuje v chuti s houbami. Rozpůlené plody můžete naplnit masem nebo sýrovou nádivkou. Lilek můžete dusit s rajčaty, paprikou, cuketou nebo jinou zeleninou, je výborný v ratatouille. Nezklame ani ve slaných koláčích a nákypech, dobrými partnery jsou zde sýr a smetana. A komu např. v Řecku zachutnala musaka, může si ji připravit z vlastních lilků.

Váš Peter Gajdoštin