Tropaeolum majus

Lichořeřišnice vyrostou i naprostému začátečníkovi. Mají univerzální použití - nízké formy do květináčů, pnoucí na ploty, pergoly i na pokrytí prázdného místa na květinovém záhonu. Tyto květiny začnou kvést v červnu a pokračují neúnavně až do prvních mrazů. Ve své domovině, Jižní a Střední Americe, jsou lichořeřišnice víceleté rostliny, nesnáší ale mráz a u nás se pěstují jako letničky. Velké květy nejenom zdobí záhon, jsou i jedlé a mohou se stát ozdobou salátů a jiných pokrmů.

Mladé listy, květní poupata i květy mají ostrou kořenitou chuť připomínající řeřichu. Celá rostlina má silné fytoncidní účinky srovnatelné s česnekem. Působí proti streptokokům a stafylokokům, výborně desinfikuje při bolesti v krku, pomáhá i při zánětech močového měchýře.

Poupata lichořeřišnic  

BIJOU DOUBLE – plnokvětá nízká odrůda

OUT OF AFRICA – pnoucí lichořeřišnice s bílE panašovanými (strakatými) listy

PEACH MELBAPEACH MELBA – nízká, broskvově zbarvené květy mají jasně oranžový střed

 

 

 

 

TOM POUCE – směs jednoduše kvetoucích rostlin v pestré paletě barev, květy na delších stopkách vystupují nad štítovité listy

TOM POUCE

 

PRINCESS OF INDIAPRINCESS OF INDIA – jasně červené květy jsou v kontrastu s tmavě zelenými až namodralými listy

 

 

 

 

TIPY
Lichořeřišnice mají rády slunné a teplé stanoviště s propustnou půdou nepřehnojenou dusíkem. Nadbytek tohoto prvku podporuje růst listů a omezuje kvetení.

Lichořeřišnice

Jemné lístky lichořeřišnic chutnají dřepčíkům. Udržujte záhonek s klíčícÍmi rostlinkami vlhký, to dřepčíkům nesvědčí.

Popupata nebo mladé semeníky lichořeřišnice se dají nakládat jako náhrada kapar. Spařte je na okamžik ve vroucí slané vodě a pak naložte do octového nálevu.

mix