LevanduleLevandule
 
 „Levandulová, ty jsi má, levandulová… „ zpívá Petr Hapka Haně Hegerové ve známém šansonu. Zmiňuje květinu, která se stala synonymem vůně a komerčně se pěstuje ve světě na tisících hektarů. Její uplatnění je hlavně na extrakci silic pro kosmetický průmysl. Levandule je ale krásná bylinka do vaší zahrady. Vůně a barva tmavomodrých květů v kontrastu se stříbrným listem budou její ozdobou.

MUNSTEAD BLUEA právě takovou je nová odrůda levandule lékařské (Levandula angustifolia) MUNSTEAD BLUE. Její keříky jsou doslova obaleny velkými tmavě modrými květy na kratších stopkách. Již zdálky vás zaujme kontrast stříbřitých listů a tmavých květů. Rostlina vyniká výrazným a vyváženým aroma.

Semenáčky levandule rostou pomalu. Jestli chcete docílit kvetení v prvním roce, vysévejte již v lednu. Lepší je ale počkat na lepší podmínky do březen až dubna a oželet květy v prvním roce. Pomalu klíčící semena nechte v klíční misce 10 dní při pokojové teplotě a pak je umístěte do lednice nebo ven do teploty kolem 5 oC. Nízká teplota pomáhá odbourat inhibiční látky v semenu a zajistí rychlejší vzejití.

 

LevanduleTIPY:
Za rozšířením levandule po celé Evropě stojí staří Římané. Na svých výbojích vezli sebou sazenice této původně středomořské byliny. V příhodných podmínkách se snažili najít místní pěstitele - levandulový olej byl pro Římany nezbytnou přísadou do koupelí.

Aby vám keříky levandule nepřerostli, seřízněte je několik týdnů po odkvětu přibližně o 1/3. Do prvních mrazů obrazí a zachovají si kompaktní tvar.

Květy levandule jsou nejenom krásné a voňavé, ony jsou i jedlé. Můžete je využít do ovocných salátů, přidat jako vonnou přísadu do míchaných nápojů, nebo zapéct do perníku. Sušené květy se dají použít do bylinných čajových směsí.

PURPLE RIBBONNovou levandulí na našem trhu je francouzská levandule (Lavandula stoechas). Dá se pěstovat jako letnička kvetoucí již prvním rokem. Má nižší růst a výrazné květy s fialovými „oušky“. Je výborná do nádob na balkóny a terasy. V nárocích se blíží rozmarýnu - naše zimy na záhonu nepřežije a na zimu musíme rostliny uklidit do bezmrazého světlého prostoru. Pěstujeme ji ze semen, které klíčí snadno a rychle. Semena této rostliny najdete na našem webu mezi trvalkami.