Laskavce u nás nepatři k nejoblíbenějším letničkám. Možná proto, že si nejeden zahrádkář představí při vyslovení jejich jména úmorný plevel, který mu opět a opět vyrůstá na zahrádce. Laskavec – Amaranthus je příkladem toho, jak tenká je hranice mezi naším pojímáním plevele a kulturní rostliny. Tento rod zahrnuje vše – plevele, květiny, zeleniny i plodiny pro racionální výživu. Je kosmopolitní, vyskytuje se po celé zeměkouli.
Nejtypičtějším zástupcem okrasných laskavců je laskavec ocasatý (Amaranthus caudatus), typická květina venkovských zahrádek našich babiček. Jeho mohutné rostliny nesou převisle soukvětí v červené a někdy i zelené barvě. Rostlina je nenáročná na pěstování a často se na stejném stanovišti množí v následujících letech samovýsevem.
Amarantus hypochondriacus PYGMY TORCH má laty tmavě červené ale vzpřímené. Rostliny se výborně suší a najdou uplatnění v přírodně laděných aranžmá.

Novinkou letošního roku je krásná směs AUTUMN PALETTE (A. paniculatus) v pastelových odstínech růžové, okrové a smetanově bílé barvy. Rostliny dorůstají do výšky kolem 100 až 120 cm. Jejich mohutné laty vyniknou na záhoně, dají se rovněž řezat do váz i sušit. Tato nenáročná letnička vyžaduje dostatečnou vláhu, teplo a kvalitní ale lehčí půdu. Výsev provádíme v polovině května. Můžete vysévat přímo na záhon, rostlina špatně snáší přesazování. Pokud potřebujete předpěstovat sadbu, vysejte do květináčků, nepikýrujte a po zmrzlých vysaďte na záhon s neporušeným kořenovým balem. Na vývoj sazenic stačí 4 týdny.

Laskavec AUTUMN PALETTE
 


TIP:
GREAN LEAF VEGETABLE (Amaranthus tricolor) je lahůdkovou zeleninou zařazenou do kolekce CHUŤ ASIE. Mladé listy tohoto laskavce se konzumují jako salátová a špenátová zelenina, čerstvé i tepelně upravené.