Někteří botanici považují za vlast květáku Indii, jiní východní Středomoří. První hodnověrné zprávy o něm se datují z 12. Století z Kypru. K nám přišel z Itálie a název karfiol je zkomolený název cavolfiore. Dnes je tato rostlina známá po celém světě. Ale to, že květák není jenom bílý je pro mnohé stále překvapující zjištění.

barevne kvetakyKromě širokého sortimentu  květáků s bílou růžicí  jsou v kolekci PALETA BAREV dostupné odrůdy s růžicí fialovou - GRAFFITTI F1, oranžovou - COLLAGE F1 a zelenou - UNIVERZAL.

 

kevtak AMFORASpecialitou mezi barevnými květáky je hybrid AMFORA F1, odrůda  typu Romanesco. Je poměrně pozdní a má vitální vzrůst. Čím ale upoutá na první pohled jsou klenuté světlezelené růžice složené z drobných pyramidálních růžiček. AMFORA F1 patří chuťově k nejlepším květákům. Odrůdu doporučujeme pouze pro podzimní sklizeň.

Květák je bohatým zdrojem bílkovin a cenných, nenahraditelných aminokyselin. Obsahuje dvakrát více vitaminu C než citrony, poměrně mnoho kyseliny pantoténové, málo karotenu, vitamín B1, B2, B6 i vitamín K. Z minerálních látek je to hlavně draslík, vyniká ale i vysokým obsahem fosforu, vápníku, hořčíku, molybdenu, jódu, manganu a síry. Obsahuje mannitol vhodný pro diabetiky. Květák prospívá dobré funkci pokožky, sliznic i zdraví vlasů. Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, mají protisklerotické účinky.