Kukuřice kdysi změnila život původních obyvatel Ameriky. Za tisíce let postupnými výběry nejlepších rostlin vyselektovali z divoké trávy Teosinte velkozrnnou kukuřici téměř v takové podobě, jako ji známe dnes.  Kukuřice umožnila vypěstovat z malé plochy dostatek základní potravy pro rodinu na celý rok. Současně ale její pěstování vyžadovalo značné množství lidské práce a hlavně setrvání na jednom místě.  Původní obyvatelé Ameriky tak postupně  opustili zavedený způsob života a a změnili se z kultury kočovné na kulturu zemědělskou.

Indiánské kmeny vytvořily všechny dnes známé základní typy kukuřice ještě před objevením Nového Světa Kolumbem. Znaly kukuřici na zrno, okrasnou, pukancovou a dokonce i kukuřici cukrovou.

 „Koňský zub“ – nejčastěji pěstovaná polní kukuřice s typickou „zubovitou“ prohlubní na každém suchém zrnu. Vyniká vysokým výnosem a využívá se hlavně ke krmení. Uplatňuje se i na průmyslovou výrobu škrobu a výrobků z něj – bioetanolu či plastů. Zrno se dá se využít i na přípravu kukuřičné mouky a mladé klasy v mléčné zralosti se dají vařit stejně jako cukrová kukuřice. Klas je sice sladký, ale s velkým podílem škrobu a rychle přezrává.

Indiánská kukuřice („flint corn“) je u nás spíš známá jako okrasná kukuřice. Má zaoblená pevná zrna v různých barvách od bílé přes růžovou, žlutou, šedomodrou, červenou až po téměř černou. Klasy můžou být v čistých barvách nebo vícebarevné.

okrasne kukurickyMoučná kukuřice má zrna, která jsou tvořena hlavně měkkými škroby a dobře se melou na mouku. Barva může být bílá ale i šedomodrá, červená či purpurová. Tradiční mexické typy Hopi Blue, Navajo Blue a Cochiti Blue jsou využívány na výrobu modré mouky a modrých kukuřičných tortil. Mexičtí labužníci tvrdí, že jsou nejchutnější.

Pukancová kukuřice – má drobná pevná zrna s měkkým škrobem uvnitř. Když je zrno zahříváno, tento měkký škrob začne expandovat a vzniklý tlak roztrhne pevnou škrobovou vrstvu na obvodu zrna – vytvoří se typický „pukanec“.  K této formě patří u nás populární jahodová kukuřice s oválnymi klasy dlouhými pouze 5 cm a bordovými nebo žlutými zrny. Uplatní se hlavně jako okrasná rostlina, zrna možno využít i na pražení.

Cukrová kukuřice je pro zahrádkáře nejužitečnější, jako jediná z kukuřic je řazena mezi zeleniny. K naší škodě je často opomíjena, obsahuje totiž celou řadu cenných látek. Z minerálů je to draslík, fosfor, vápník, hořčík, mangan, železo a zinek. Velmi významný je obsah thiamínu (vitamín B1 ), riboflavínu (vitamín B2 ), kyseliny askorbové (vitamín C ) a karotenoidů, zejména je zajímavý obsah zeaxantinu. Z cukrů převládá sacharóza, glukóza a maltóza. Sacharidy, vláknina, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny tvoří dohromady výživný antistresový koktejl. Kukuřice má pozitivní vliv na krvetvorbu, plodnost, potenci a správnou činnost nervů a mozku. Pozitivně ovlivňuje zdraví močového měchýře a trávicího ústrojí. Doporučit ji lze nejen ženám, kde má  pozitivní vliv na zdraví kůže, vlasů a nehtů; ale také mužům, u kterých podporuje kvalitu svalové hmoty. A protože  neobsahuje lepek, lze kukuřici použít i pro bezlepkovou dietu.
ZEAXANTIN je karotenoid se specifickým působením při ochraně oční sítnice. V oku se nachází v oční čočce (macula lutea) a na sítnici v tzv. žlutém bodě, který je centrem ostrého vidění.Svým antioxidačním účinkem chrání  zeaxantin sítnici před působením volných radikálů a před degenerací maculy spojenou se stárnutím. Předcházejí rovněž vzniku šedého zákalu a šerosleposti.
V mléčné zralosti obsahují jeji zrna 7,0 – 14,0 % jednoduchých cukrů. Sladkost klasů cukrové kukuřice je založena na využití endospermového mutantního genu su.
V padesátych letech dvacátého století byl v USA objeven gen sh2 odpovědný za zvýšenou akumulaci cukrů v zrnu v rozsahu 19 – 21%. Tyto kukuřice, nazývány supersladké jsou určeny skutečně pro mlsné jazýčky.  V genetickém základě supersladkých kukuřic je založena i další výtečná vlastnost, nižší ztráta cukrů po sběru.

kukurice AFRODITAAFRODITA F1 je o 5 – 10 dní pozdnější než ADIKA F1, dozrává 82 dní od výsevu.  Rostliny této odrůdy vytváří jeden, maximálně dva klasy. Odrůda se vyznačuje vysokou tolerancí k fusariózam,  vysokou úrodou a dobrou výtěžností. Rostlina vytváří pevná stébla, klas má 20 až 24 řad vysokého žlutého zrna. 

 

 

 

 

ARANKA F1 je extrémně ranou supersladkou kukuřicí zařazenou do kolekce PRO MLSNÉ JAZÝČKY.  Mezi její přednosti patří dobrý zdravotní stav, vysoký výnos a perfektně uzavřený klas. Vzhledem k ranosti  je vhodná   pro postupné výsevy pro rozložení  sklizně.

ARANKA F1

kukurice AGNESAGNES F1, druhý zástupce supersladkých kukuřic je o 10 dní pozdnější.  Jde o ranou odrůdu s výbornými chuťovými vlastnostmi. Rostlina  je vysoká 160 - 180 cm, tvoří 1 - 2 silné klasy s vysokým podílem zrna, průměrně 16-18 řad na klasu. Délka klasu je 18-20 cm.Obsah cukru je až 20%.

 

 

Pukancové kukuřice
JANTÁR F1 je úrodná pukancová kukuřice se středně velkým, kulovitým, oranžovým zrnem. Rostlina je vyšší, s jednou až dvěma odnožemi.

SIMONA F1 je úrodný, poz

dní hybrid vhodný do teplejších oblastí. Středně vysoká rostlina má pouze jednu až dvě odnože. Zrno je kulovité, středně velké, oranžové. Sklízíme v plné zralosti.

Kukuřice je skvělým lékem proti stresu a injekcí energie a vitality pro mozek
Dostatečná hladina glukózy v krvi zajišťuje našemu mozku přísun energie a nutnou dávku odolnosti vůči negativním impulzům. Nedostatek glukózy má za následek mentální únavu, podrážděnost a náchylnost ke stresovému chování. Kukuřice obsahuje i mnoho thiaminu a dalších vitamínů skupiny B a minerálů s pozitivním vlivem na naši mentální kondici. Tento koktejl biologicky aktivních látek je ideální potravou pro náš mozek. Kukuřice nám dodává energii a stimuluje mozkovou činnost, a zároveň zvyšuje naši odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.

Tipy

Lahůdková cukrová kukuřice potřebuje k vyklíčení aby teplota půdy dosáhla trvale 8 °C. Supersladké hybridy jsou ještě náročnější, potřebují teplotu až 10 °C. Vysévejte od konce dubna do konce června.

Cukrová kukuřice dobře snáší přesazování. Toho můžete využít pro dosažení nejranější sklizně na přímý konzum. Semena vyséváme v druhé polovině března do skleníku či folníku. Vypěstování sadby trvá přibližně  4 - 5 týdnů. Jeden týden otužujeme a tuto otuženou sadbu můžeme vysazovat ve sponu 75 x 25 cm nebo 80 x 20 cm. Předpěstováním zkrátíme dobu do sklizně palic přibližně o tři týdny.

Jestli chcete sklízet cukrovou kukuřici delší dobu, vysejte semena opakovaně v intervalu 14 dní.

Vyberte pro kukuřici místo na plně osluněné severní straně zahrady. Rostliny kukuřice jsou vysoké a když je vysadíte na jižní či východní stranu, budou stínit ostatním zeleninám.

Kukuřice je různopohlavná, jednodomá. Pyl se tvoří v samičích květenstvích na vrcholu rostliny a začíná se uvolňovat několik dní předtím než se objeví blizny na vrcholu klasu. Pyl je přenášen větrem na značné vzdálenosti.

Pro lepší opylení je výhodné pěstovat kukuřici v „blocích“, které tvoří minimálně 4 řady rostlin.

Zrno kukuřic vzniká až z opyleného pletiva. Abychom zajistili výtečnou chuť supersladké kukuřice, musíme zabránit jejímu opylení ostatními kukuřicemi. Nejjednodušší způsob je pěstovat na zahradě pouze supersladké odrůdy. Druhou možností je pěstovat rané a pozdní kukuřice mezi jejichž termínem kvetení je minimálně 10 – 14 dní.

Sklízejte cukrovou kukuřici v mléčné zralosti – v době kdy jsou zrna plná ale ještě nezačínají zatvrdat a roní mléčně zbarvenou šťávu.

Hned po sklizni se cukry v zrnech začnou měnit ve škroby a zrna ztrácí svou sladkost.
Konzumujte proto kukuřičné klasy co možno nejdřív po sklizni. Čím vyšší je teplota skladování, tím je odbourávání cukrů rychlejší. Uložte proto klasy v lednici a zbavte je suknic až těsně před přípravou. Supersladké kukuřice (sh2) ztrácí cukry podstatně pomaleji než sladké typy.

Nepřidávejte do vody, ve které vaříte kukuřici sůl, zrna by ztvrdla. Přidejte do vody lžičku cukru, zvýrazníte chuť i vůni. Rovněž kukuřici nepřevařujte.

Kukuřici můžete připravit i v mikrovlnce nebo na grilu.

Jestli máte rádi celé vařené klasy, skladujte je v mrazničce po dobu až 6 měsíců. Zamražte je co nejdřív po sklizni.

Kukuřičná mouka je používána ve střední a jižní Americe na přípravu tradičních jídel – tortil, tacos, ale i chleba. Odrůdy s měkkým a moučným endospermem jsou využívány k tomuto účelu.

zpracované zrno