Přeji vám, ať  prožijete Vánoce v klidu a pohodě, mezi těmi, kteří jsou vám blízcí. Vánoce ve zdraví, tělesném i duševním, Vánoce v radosti.

A že jsme na „semínkové půdě“, zvažoval jsem, čím mé přání doprovodit. Nakonec jsem pro vás vybral jednu rostlinku, kterou uždibuji vždy, když jdu do stodoly pro dřevo. Sám bych tomu nevěřil, ale její drobné plody jsou tam stále v bedýnce. Posbírány v polovině září, vydržely již 3 měsíce. Bez jakékoli péče přečkaly tepla, zimu i slabé mrazíky. Chrání je jejich obal. Někdo má vánoční kaktus, jiný vánoční hvězdu, já mám „vánoční mochyni“.
Je jiná než klasická mochyně peruánská, kterou znáte. Tohle je odrůda JANTAR a patří k druhu mochyně ojíněná.

JANTAR

Angličané ji, asi pro nízký růst, nazývají „ground cherry“. Němci pro její vůni „ananas kirsche“. Plody jsou drobné, o průměru kolem 1 cm, žlutavé, sladkokyselé, s výrazným aroma, ve kterém lze najít tóny ananasu. Vůně a chuť je ale pro tuto mochyni typická a musím přiznat – její konzumace je silně návyková. Když rozbalíte jeden plod, neskončíte pouze u něj. Plody jsou v suchomázdřitém kalichu typickém pro mochyně. Ten je nejdříve zelený a s postupným vývojem plodu schne a vybarvuje se do barvy slámy.

Mochyně JANTAR

Rostlina je nižší, s perfektní násadou, v porovnání s mochyní peruánskou podstatně ranější.

Rostlina Mochyně

Rostlina JANTAR

Na rozdíl od příbuzného tomatilla jsou dvoubarevné žlutohnědé kvítky samosprašné a tuto rostlinu můžete pěstovat i ve sklenících a fóliových krytech bez přístupu opylovačů.

Květ mochyně JANTAR

Nároky jsou na úrovni rajčete. Když tuto mochyni vysejete a budete pěstovat sazeničky spolu s rajčaty, můžete vysazovat v polovině května. Pokud chcete plody dříve, vysejte s paprikami.

Mochyně JANTAR


Abych zde pouze nekriticky nechválil, mochyně ojíněná má jeden handicap. Její plody, když dozrají, opadají z rostliny. Vlastně – i tohle může být základem jejich anglického pojmenování „ground cherry“ neboli „zemní třešeň“. Prostě – třešně na zemi. Ono to ani není handicap, zralé plody prostě nemusíte obírat, pouze je pod rostlinou posbíráte. My ji letos pěstovali na černé netkané textilii, když na ni popadaly, neušpinily se a byli výborně vidět.

ground cherry v Pannsylvánii, USA


Tak Vám přeji hezké a mochyňové Vánoce.

Váš Peter Gajdoštin