V soutěži o nejoblíbenější zeleninu by dnes mezi zahrádkáři rajčata jednoznačně vyhrála. Jsou v centru vaší pozornosti i navzdory tomu, že je můžeme koupit v obchodech v průběhu celého roku. Nebo spíš – díky tomu, že je můžeme koupit v obchodech v průběhu celého roku. Rajče z vlastní zahrádky má prostě vůni a chuť. Jeho „zimní“ brácha ze supermarketu mu nesahá ani po kolena. Stále více zahrádkářů hledá, nachází a pěstuje staré odrůdy rajčat. V anglicky mluvících zemích jsou známé jako „heirloom“ odrůdy. U nás byly spíše označované jako odrůdy krajové.

smes

Rajčata jsou samosprašná, což v praxi znamená, že potomstvo si zachovává vlastnosti mateřské rostliny. V rámci určité oblasti tak vznikaly postupnými výběry těch nejlepších rostlin místní odrůdy rajčat se specifickými vlastnostmi. Tyto krajové odrůdy se navzájem liší velikostí, barvou i tvarem. Kromě klasické červené barvy zde najdeme rajčata oranžová, žlutá i fialová, dokonce zelená či pruhovaná. Tvarem jsou hladká i žebernatá, kulatá i podlouhlá, velikostí od třešňových až po půlkilogramové obry. Co je na těchto odrůdách nejcennější, co měli naši předci na prvním místě, je vůně a chuť.

Tyto staré odrůdy mají jeden handicap. Nemůžou se měřit ve vyrovnanosti, výnosu nebo odolnosti k chorobám s moderními hybridy. Proto nemohly projít náročnými zkouškami při zapsání do Společného katalogu odrůd druhů zelenin EU. Distribuce těchto krajových odrůd byla u nás až doposud prakticky nelegální a za hranicí zákona. Výhodu měli zahrádkáři v USA, kde za osivo zodpovídá výrobce a žádná registrace není nutná. I Anglie si ale například vymohla ve vztahu k distribuci krajových odrůd výjimku.
Blýská se ale na lepší časy. V rámci legislativy Evropské unie se podařilo prosadit pro staré a krajové odrůdy novou kategorii, možná trochu nesrozumitelně nazvanou „odrůdy pro pěstování za zvláštních podmínek“.  V principu se jedná o „hobby odrůdy“ určené pouze pro distribuci v drobném balení. Staré a krajové odrůdy musí být pro zapsání do této kategorie registrovány, registrace je ale rychlejší a jednodušší.
K dnešnímu dni je v kategorii odrůd pro pěstování za zvláštních podmínek přes dvěstě odrůd rajčat. A stále se registrují nové a nové. Ne všechny jsou vhodné do našich podmínek a pro naše chutě. V rámci „roku rajčat“ vám představujeme alespoň nová "stará rajčata", která jsme pro vás zařadili do sortimentu.

ANANAS – žlutooranžové biftekové rajče s růžově zabarveným středem. Chutná a oblíbená klasika mezi „heirloom“ rajčaty. Někdy můžete tuto odrůdu najít i pod názvem PINEAPPLE.
ANANAS

SUMER CIDER – náš favorit v pokusech posledních dvou let. Plod je větší, vícekomorový, na povrchu oranžový. Dužina je sytě oranžová, lahodné máslové koenzistence, vyvážené a velice intensivní rajčatové chuti.

SUMER CIDER
 

STRIPED STUFFER - silně žebernaté, téměř hranaté plody mají silnou stěnu, minimum šťávy a jádřinec pouze uprostřed plodu. Pro tvar jádřince bývá tato odrůda označována i jako "jahodové rajče". Plody jsou výborné na zapékání. Odstraňte vršek plodu, vyberte jádřinec a plod naplňte sýrem, masem, nebo jogurtovou nádivkou s bylinkami. Dejte zapéct.

STRIPED STUFFER

STRIPED STUFFER

STRIPED STUFFER

ANDINE CORNUE – velice výnosné a chutné „paprikové“ rajče s nízkým obsahem šťávy. Výborné na omáčky, pasty i k sušení. Plody dorůstají hmotnosti 400 - 500 gramů.

ANDINE CORNUE

BLACK KRYM (NOIRE DE CRIMEE) – další klasika, tmavočervený až hnědý vícekomorový plod. Původem z Ukrajiny, toto rajče si získalo oblibu v USA i v západní Evropě. Právě v Rusku se rozšířily genotypy s tmavým plodem, intenzivně karmínovou až nahnědlou dužinou. Tato rajčata jsou sice označována slovem "black", hnědá je ale bližší jejich skutečné barvě. Co si u nich znalci cení nejvíce, je aroma a chuť. Plná a výrazná, tak výrazná jako červená rajčata nedosahují. NOIRE DE CRIMEE je chuťtově skutečně výtečné rajče!

NOIRE DE CRIMEE
 

BLACK FROM TULA - další ze série původem ruských ˇčerných" biftekových rajčat. Barva je ale spíše tmavě bordová až nahnědlá, dužina má intensivní bordovou barvu. Stejně jako u odrůdy BLACK KRYM je ale intensivně aromatická s plnou chutí.

BLACK FROM TULA

BLACK FROM TULA

JAPANESE BLACK TRIFELE, i když se to podle názvu nezdá, pochází rovněž z Ruska.  Hruškovitý tvar plodu, tmavě zelená stopková část, která přechází do báze plodu v karmínovou až v hnědo černou. Výrazná chuť i aroma, měkčí koenzistence vícekomorového plodu. Navíc dobrá násada plodů, vysoký výnos a dobrý zdravotní stav.
Rostlina JAPANESE BLACK TRIFELE je indeterminantní, s bramborovým listem.

JAPANESE BLACK TRIFELE