Koleus MIXColeus blumei (Solenostemon scutellarioides)


Pokud existuje květina, jejíž estetická hodnota se kvetením prudce snižuje, pak je to koleus. Tato rostlina je to typická ozdobná barevným listem, s výjimkou modré se u ní může vyskytovat prakticky jakákoli barva ve všech myslitelných kombinacích.
Koleus je trvalka pocházející z tropů Afriky a Asie. Je ale citlivá na mráz a u nás se pěstuje pouze jako letnička. Dlouho byl považován hlavně za pokojovou rostlinu, dnes nastává jeho renesance jako balkónové rostliny pro okenní truhlíky a větší aranžmá na terasách. Ani záhon ale není pro koleusy zapovězen.

Koleusy se množí řízkováním nebo osivem. Semena vyséváme v únoru na povrch kvalitního substátu a pouze zamáčkneme, světlo podporuje jejich klíčení. Při teplotě 20 oC klíčí semena 14 – 21 dní. Předpěstování rostlin trvá přibližně 8 týdnů.

Koleus snáší přistínění, nové odrůdy ale rostou a neblednou ani na přímém slunci. Počítejte s tím, že rostliny svou listovou plochou odpařují velké množství vody a proschnutí substrátu jim nesvědčí. Udržujte zeminu v nádobě mírně vlhkou, ale ne trvale promáčenou. Přemokření substrátu způsobuje odumírání kořenů a postupně celé rostliny.

TIP
Koleus kvete jasně modrými květy ve vysokých soukvětích. Odstraňujte soukvětí již v mladém stádiu, podpoříte větvení a kompaktní růst. Nebojte se zaštipovat a tvarovat rostlinu dle svých představ.

KoleusKoleusKoleusKoleusKoleusKoleusKoleusKoleusKoleusKoleus