Kobea modráCobaea scandens

Až 8 cm velké, tmavě modré zvonce kobey nenechají chladným žádného květomila. Bujný růst, zdravé listy a téměř žádné choroby – ideální pnoucí letnička. Malou vadou na kráse je pouze pozdní kvetení, nezřídka se prvních květů dočkáme až v polovině srpna. Pak ovšem rostlina kvete bez Kobe bílápřestání až do prvních silnějších mrazů. Vysejte kobeu zavčasu, nejlépe již počátkem února, silné rostliny dříve kvetou. Vilec je pěstován ve dvou formách – běžnější modré a méně časté bílé. Zajímavostí je to, že poupata modrokvěté odrůdy jsou taky bílá, až později se květ barví přes růžovou do modrofialové barvy.

Kobea DUODUO kolekce nabízí modrou a bílou kobeu v jednom. Tak jako u ostatních položek této kolekce, jsou i semena kobey v sáčku barevně rozlišena (bílá a modrá), barva semen odpovídá barvě rostliny, která z nich vyroste. Nebojte se, použita jsou speciální ekologická barviva, která neškodí semínku ani životnímu prostředí.

 TIPY:
Rostliny kobey vyséváme co nejdříve z jara, nejlépe v únoru nebo březnu. Opatřete květináčky špejlí, ještě lépe minikonstrukcí ze tří špejlí na vrchu svázaných. Již mladé rostlinky se po nich budou šplhat. Rozpleťte občas výhony vedle sebe pěstovaných sazenic, mají tendenci se splétat navzájem a při výsadbě dochází k jejich polámaní.

Vhodná opora je podmínkou pěstování kobey. Poslouží pergola, dřevěná konstrukce na zdi domu, ale i natažená textilní síť, konstrukce z drátů či obyčejný plot.
Výhodou textilní sítě (prodává se jako „síť na okurky“) je to, že po skončení vegetace ji jednoduše sbalíme a spálíme spolu se zbytky rostlin. Odpadne nám pracné vyplétání stonků z drátěného pletiva.