Kedlubny jsou jednou z prvních zelenin jara. Křehké a šťavnaté, utržené přímo ze záhonu jsou nejchutnější. Pak ale přijde horké léto a kedlubny na zahradě praskají, vevnitř dřevnatí a vyšeptávají. A vy na ně máte takovou chuť… Mnozí víte, že ani v létě se nemusíte této oblíbené lahůdky vzdát. Je potřeba vybrat pouze tu správnou odrůdu, tu která nedřevnatí ani když naroste větší a je odolná k vybíhání do květu. Ale zde pro vás máme špatnou zprávu – osvědčený letní kedluben SPARTA F1 se ztratil z pultů prodejen.

Znáte ale ten pokřik poddaných „král zemřel, ať žije král…“. Ano, za Spartu je tu plnohodnotná náhrada – odrůda KOSSAK F1. Je to hybridní, poloraná odrůda kedlubnů pro polní pěstování. Velmi chutné bulvy mají obě zahrádkáři požadované vlastnosti – jsou odolné k praskání a nedřevnatí. Vegetační doba od výsevu do sklizně je 85 dní.
Vyséváme 6 – 10 týdnů před předpokládaným termínem výsadby, čím kratší je den, tím delší je doba předpěstování. Přepichujeme do zeminy se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadalo 10 – 30 cm2. Zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme, aby ke kořenům mohl vzduch. Při polním letním a podzimním pěstování můžeme vysévat přímo na stanoviště do řádků vzdálených 30 – 40 cm, v řádku na 20 – 25 cm.