Moc jsem mu nepřišel na chuť. Dospělé listy kadeřávku jsou na můj vkus moc tuhé a nevím, jak je upravit. Určitě se dají mírně podusit, orestovat. Ale po většinu roku je dostatek jiné zeleniny, které dá člověk nějak z pohodlnosti přednost.

Kaděřávek

Kadeřávky

Je ale pravda, že kadeřávek je hodně mrazuvzdorný. Je proto možné, že i po letošní tuhé zimě vám někde v rohu zahrady zůstalo pár rostlin. Vyhodit je? Když už vydržely až dosud, nechte si je ještě chvíli. V druhém roce sice kadeřávek vykvétá, ale právě zde je čas na lahůdku „nejkadeřávkovější“. Mladé výhony těsně před otevřením prvních poupat jsou šťavnaté a křehké. Můžete je sníst čerstvě utržené, jemně je podusit na másle, nebo pouze na troše vody. Snídaňová fotka a mými vajíčky je z loňska, datovaná polovinou května. Na tuto lahůdku si musíte ještě tak měsíc počkat.

vajička s kadeřávkem

Hybrid KAPITAN F1, který máme v sortimentu vyniká výbornou mrazuvzdorností, snášeí teploty až do -15 °C. Rostlina je 70 cm vysoká, rozložitá, odolná proti vyvracení. Listy jsou středně zelené, silně zkadeřené. Nejlépe přezimují kompaktní rostliny z přímých červnových výsevů.

KAPITAN F1

Slyšeli jste o „baby leaf kaděřávku“? Toto spojení máte možná spojeno se saláty nebo jinými listovými zeleninami. Celá Amerika ale na něm „ujíždí“. Je zdravý na úrovni brokolice, přidává se zde do zeleninových směsí. A mladé listy nejsou tak tuhé jako listy plně vyzrálé. Vyzkoušejte. Vysejte na husto, prakticky kdykoli a sklízejte postupně, když mají rostliny kolem 15 centimetrů. Dá se využít jako následná plodina i meziplodina po česneku, bramborech… Jenom pozor na molice. Ta vlaštovičníková dělá skutečně problémy a těžko se jí zbavit ,když vám jednou rostliny napadne.

baby leaf

Ani vyvýšeným záhoným se mladá kadeřávek nevyhýbá.

baby leaf

Váš Peter Gajdoštin