Dahlia pinnata

Jestli jste členy specializovaných jiřinkářských klubů nebo máte ve sklepě uskladněny hlízy 34 odrůd jiřinek z vlastní zahrádky, nečtete dál! Určitě byste nám vyčítali, že jiřinky ze semen se pěstují jenom při křížení, v prvním šlechtitelském kroku, pak se vyberou ty nejlepší a množí se hlízami. Máte svou pravdu. Je ale spousta zahrádkářů, kteří na semeny množených jiřinkách oceňují právě tu variabilitu, to že každá rostlinka jim může kvést jinak a že jiřinkářův rok není dopředu nalinkován.

Jiřinky můžete množit osivem, řízkováním a hlízami. Semena vysévejte v březnu při teplotě 15 – 18 oC. Vyklíčené semenáčky rozsaďte a pěstujte při nižší teplotě 12 - 15oC, zabráníte tím jejich vytahování. Rostliny z březnových výsevů budou kvést koncem června, jestli chcete kvetení uspíšit, musíte semena vyset v lednu nebo v únoru.  Řízkování je méně běžný způsob množení  - vybrané rostliny můžete rozmnožit bylinnými řízky, které necháte zakořenit ve vzdušném substrátu. A samozřejmě, nejtradičnější je množení hlízami. I semenáče vám do podzimu vytvoří hlízy, jestli se vám bude některý obzvláště líbit, můžete hlízy přes zimu uchovat založené v písku ve vlhkém bezmrazém sklepě.

Jiřinky nemusí být pouze 150 cm vysoké. Na menší zahrádky nebo dokonce na terasy se hodí nízké, kompaktní odrůdy:

STAREGAZERKOMPAKT SMĚS – směs šesti barev, velké plné květy, kompaktní rostliny výšky do 50 cm.
FIREWORKS  – kompaktní jiřinka s netradičními žíhanými květy ve výběrové směsi barev.  
STARGAZER   – barevná směs nezvyklých kaktusovitých květů, výška do 50 cm.

 

 

TIP: odstraňte občas uvadlé květy. Rostlina má přirozenou snahu tvořit semena a při jejich tvorbě omezuje další kvetení.

 

STAREGAZER