Chryzantéma se dá i jíst, NEVĚŘÍTE ?


Tato zelenina bude z kolekce CHUŤ ASIE pro naše chuťové buňky asi nejzvláštnější. Ale nezatracujte ji dřív, než ji ochutnáte.
První písemné zmínky o chryzantémách pocházejí z 15. stol. před naším letopočtem z Číny. Číňané věřili, že jako bylina dodává životní sílu. Z jejích listů vařili čaj při slavnostních příležitostech, mladé výhonky a okvětní lístky používali do salátů a z kořenů chryzantém vařili čaj proti bolesti hlavy. Na oslavu této květiny pojmenovali i město Chu-Hsien („Chu“ – chryzantéma, „Hsien“ – město). V 8. stol. našeho letopočtu se chryzantéma objevila v Japonsku, kde byla přijata jako oficiální znak a pečeť císaře. Japonci také slaví národní den chryzantémy a nazývají jej „Slavnost štěstí“. Do Evropy byly chryzantémy poprvé dovezeny Holanďany v 17. století. Chryzantémou rostlinu pojmenoval v 18. stol. švédský botanik Karl Linneus. Tento název vytvořil spojením dvou řeckých slov – „Crysos“ – zlato a „Anthemon“ – květina.


Chryzantéma jedlá (Chrysanthemum coronarium) je  nenáročný zeleninový druh původem z Dálného Východu. Odrůda MAIKO má jemné stříhané listy bohaté na vitamíny, hlavně provitamín A, minerály a silice. Protože dobře obrůstá, odřezávají se celé rostliny těsně nad zemí. Druhou možností pěstování je zaštípnutí růstového vrcholu – získáte tak větvenou rostlinu, ze které můžete sklízet jemné boční výhony.V kuchyni květy využijete ke zdobení pokrmů a mladé listy právě k přípravě salátů či jako přílohu k masu. Rostlina je nenáročná, když jí dopřejete dostatek vláhy, můžete sklízet mladé výhonky po několik měsíců.