Léta jsme zvyklí kupovat sazenice jahod. Pouze měsíční jahody se tradičně pěstovaly ze semen. Odrůda RUJANA plodí celý rok, její plody jsou voňavé a sladké skoro jako plané lesní jahůdky. Jsou však také jen o trochu větší. Nároční zahrádkáři   proto ocení i novější odrůdy středně velkých a velkoplodých jahod, které se pěstují ze semen – TEMPTATION, GRANDIAN F1 a DELICIAN F1.
 

Jahodník GRANDIAN F1Setí jahod ze semen řeší největší problém jahodníku – degeneraci způsobenou virovými chorobami. Virózy deformují listy, způsobují chlorózy – blednutí, snižují plodnost a mnohdy hubí celé rostliny. Při množení výhony „zdědí nemoc“ i nové sazeničky. Virózy jsou přenášeny i mšicemi a jiným savým hmyzem a na záhonu se lehce rozšíří z jedné rostliny na druhou. Založit zdravý, nový a chorobami nezatížený záhon bylo dříve možné pouze z viruprosté sadby. Ozdravění probíhalo v tkáňových kulturách s dalším pěstováním v přísné technické izolaci. Mnohem jednodušším a přirozenějším řešením je množení jahod ze semen - osivem se totiž virové choroby nepřenášejí.

semenáček jahodHybridní osivo jahodníku je z důvodu ruční práce při opylování dražší. Správný výsev je proto základním předpokladem pro vypěstování dostatku zdravých sazenic. Dopěstování sazenic trvá přibližně 3 měsíce. Dá se ale zvládnout i v podmínkách zahradního skleníčku nebo okenního parapetu.  Semena jahod jsou drobná a ke klíčení potřebují světlo. Vysévejte proto na povrch kvalitního výsevného substrátu a semena do něj pouze jemně zamáčkněte. Nezasypávejte zeminou. Po celou dobu klíčení musíte zajistit rovnoměrnou vlhkost. Osvědčilo se zakrytí výsevné misky tabulkou skla, fólií nebo netkanou textilií. Přímo na substrát můžete položit noviny, které udržujte v průběhu klíčení vlhké.
Semeno jahodníku klíčí dva až tři týdny, musíte být tedy trpěliví. Při klíčení dodržte teplotu alespoň 20 oC. Růst semenáčků je zpočátku pomalý, rychleji začne jahodník přirůstat, až když má dva až tři pravé listy. Mladé rostliny z výsevů je dobré dvakrát přepikýrovat - poprvé za 4–6 týdnů, když mají první pravé listy.

Termín výsevu zvolte dle vašich možností. Z lednových a únorových výsevů vypěstujete sazeničky k výsadbě do konce jara. Vysadit do půdy je můžete v průběhu května a června a koncem léta přinesou první plody. V příštím roce vám jahodník plodí naplno. U raných výsevů se ale můžete potýkat s nedostatkem světla při klíčení. Při disproporci mezi vyšší teplotou a slabou intenzitou světla hrozí, že budou semenáčky tenké a nitkovité.
Vysévat můžete i později – od března do května až června. V této době mají semenáčky dostatek světla i tepla, sazeničky jsou pevné, kompaktní a plně vyvinuté. Pouze se musíte smířit s tím, že úroda jahod bude až v dalším roce.

Ven vysazujte silné rostlinky s pěti až deseti listy. První květy vyštípejte, aby se rostlina předčasnou plodností nevysilovala. Pokud budete sázet do truhlíků, vyberte ty masivnější, dobře se osvědčily truhlíky samozavlažovací. Substrát by měl být humózní, dobře propustný a mírně kyselý – s pH okolo 5. Dostatek vláhy je v nádobách zásadní – kořenové baly by měly být stále  rovnoměrně mírně vlhké.


jahodník TEMPTATIONTEMPTATION je převislá, remontantní (opakovaně kvetoucí) odrůda se středně velkými plody. Tato odrůda patří mezi "převislé", protože mladé rostlinky jsou schopny plodit na dlouhých šlahounech, které visí ze závěsného květináče. Má bohaté květenství posazené vysoko nad úrovní trsu, proto se plody půdy nedotýkají a nehnijí. Pěstovat ji lze běžně na záhonech, v závěsných květináčích, nebo v květináčích uložených na zemi. Výhoda převislých jahod spočívá především v čistotě plodů, které jsou minimálně napadané chorobami či hnilobami vznikajícími při kontaktu s vlhkou půdou. Jahůdky jsou dobře osluněné, snadno dostupné při sběru a téměř netrpí deformacemi.

jahodník GRANDIAN F1GRANDIAN F1 je remontantní – opakovaně plodící jahodník s velkými, šťavnatými plody. Jahody jsou dobře vybarvené, vynikají sladkostí a typickou vůní i chutí. Silné rostliny plodí od konce června až do prvních podzimních mrazíků.

 

 

jahodník DELICIAN F1DELICIAN F1je nový velkoplodý remontantní jahodník pěstovaný ze semen. Název odrůdy mluví za vše. Jde o tzv. „japonský“ typ jahod s delikátní chutí a výrazným akcentem právě na vůni.