Čas jahod je již dávno pryč. Možná ještě cítíte jejich chuť na jazyku...  a ta vůně. V obchodech sice ještě občas čerstvé jahody dostanete, chybí jim ale obojí - chuť i vůně. Je lépe, nekazit si jimi "smysl pro krásu". Je ale jeden jahodník, který i teď plodí. Teda, pokud jej uzaléváte v těchto vedrech. Jmenuje se YELLOW WONDER, v překladu "žlutý zázrak". Nemám rád velká slova. I přesto jsem pře 4 lety vysel vzorek této odrůdy, který jsem dostal z Holandska. Vyklíčilo nějakých 20 semenáčků, část moji péči nevydržela, ale na okraj jahodniště, které mám na vyvýšené osluněné části pozemku, jsem vysadil asi 10 semenáčků. V prvním roce jsme z nich byli rozpačití, rostlinky byly slabší, plodů pár, menších. A navíc jsme nevěděli, kdy je sklízet. Když jsou plody malé, jsou zelenobílé, ve zralosti zbělají. Takže lepší označení by bylo "bílý zázrak".

Yellow Wonder

V druhém roce se ale jahodníky vyvinuly do plné krásy. Rostliny zmohutněly a začaly plodit naplno.  V době ostatních jahod jsme občas nějakou bílou uzobli, ony jsou ale pozdnější a plodí až ke konci krátké jahodové sezóny. Ale když ostatní velkoplodé jahody odplodí, tehdy se YELLOW WONDER dostává do plné kondice. A tehdy jsme pochopily slovo "wonder". Kvete a plodí, kvete a plodí... Menším, bílým jahůdkám postupně přijdete na chuť - jsou voňavé, nasládlé, akorát na zobání. Plody jsou měkké, nejsou vhodné na přepravu, moc se nehodí ani na dorty nebo zákusky. Musí se zkonzumovat hned. Ale na snídani do jogurtu, na navonění koktejlů nebo smoothie - ideální. 

Yellwo Wonder

Klasické, jednouplodící jahody reagují inicializací kvetení na délku dne - proto plodí jenom jednou. YELLOW WONDER tuto vazbu na délku dne nemá, má tudíž potenciál nasazovat plody až do pozdního léta.

Rostliny nevytváří šlahouny a nešíří se po záhonu jako klasické jahody. I tak nás ale překvapilo, že se jahodník rozšiřuje. Na okraji záhonu se objevily semenáče. Bál jsem se, jestli budou jejich plody žluté, byly ale stoprocentně. Nechal jsem je tam, kde vyklíčily a dnes je rostlin dvoj až trojnásobek. Semenáčky poznáte od velkoplodých jahod jednoduše - mají jemnější list, který je světle zelený až nažloutlý.

Co YELLOW WONDER nemá rád, jsou letošní teploty k 40 oC. Ale kdo by měl... Plody mají tendenci zasychat a těžko, těžko je rostliny uzalévat.

Váš Peter Gajdoštin