TRISTAR MIXIsotoma axillaris

Velká skupina balkónových květin má nálepku „pouze vegetativně množené“. Šlechtitelé je ale neopomíjejí a intenzivně pracují na tom, aby vyšlechtili stabilní, semeny množené odrůdy. Množení osivem je mnohdy jednodušší, odpadá nutnost udržování matečnic, u kterých je zachování bezviróznosti tím nejpracnějším a nejnákladnějším faktorem. Příklonem ke generativnímu množení si prošla v minulých letech celá skupina petúnií s velkým převisem, tzv. „surfínií“ nebo klasické kroužkované muškáty.

 

Letos vám přinášíme semena izotomy, krásné balkónové rostliny s výraznými hvězdicovitými květy. Tato původem australská trvalka, příbuzná známějších lobélií, je citlivá na mráz a proto se u nás pěstuje pouze jako letnička. Tvoří 15 – 20 cm vysoké keříčkovitě rostoucí rostliny s úzkými listy, nad kterými se v průběhu celého léta objevují hvězdicovité květy.

Izotoma

TRISTAR BLUETRISTAR PINKTypická barva dlouhých a štíhlých korunních plátků izotomy je nebesky modrá, odrůda TRISTAR F1 ale obsahuje výběrovou směs modrých - TRISTAR BLUE F1, růžových - a bílých - TRISTAR WHITE F1 rostlin. Pěstování izotomy ze semen není náročné – vysejte v březnu ve skleníku nebo za oknem, udržujte semenáče při teplotě kolem 20 oC, přepikýrujte a vysazujte sazenice do nádob nebo na okraje záhonu v polovině května. Této letničce svědčí lehčí propustná půda a plné slunce, snese ale i částečný polostín. V průběhu vegetace občas přihnojte plnosložkovým hnojivem a pak se již pouze těšte ze záplavy květů do pozdního podzimu.

Izotoma je i hezká záhonová kvľtina. Nejlépe vynikne více rostlin pohromadě.

Izotoma