INDIGO ROSE – skutečně černé rajče

Rajčata jsou červená. Někdy možná oranžová nebo žlutá. Slyšeli jste ale o černém rajčeti? Jetli hledáte rajče u kterého se každý návštěvník vaší zahrady zastaví, pak jste správně. IINDIGO ROSE je první černé rajče, které je oficiálně registrováno v EU a může se tudíž distribuovat.

indigo rose

Odrůda pochází z USA, ze šlechtitelského programu Oregon State University. Cílem tohoto šlechtění je získat odrůdy s vysokým obsahem antioxidantů v plodech. Anthokyany, které se v plodech rajčat běžně nevyskytují, jsou právě těmito silnými antioxidanty. Tato fialová barviva se vyskytují v rostlině rajčat, ve stoncích a v listech – určitě jste již zaznamenali nafialovělé zabarvení na rostlinách, nejčastěji ovlivněno nižšími teplotami.

INDIGO ROSE

INDIGO ROSE
Odrůda INDIGO ROSE nevznikla technikami GMO, je výsledkem standardních šlechtitelských postupů. Zdrojem fialové barvy v plodech byla divoce rostoucí rajčata z Chile a Galapágských ostrovů.  Tato obsahují antokyany nejenom v rostlině, ale i v plodech. Trvalo několik desetiletí od prvního nakřížení, než byla vyšlechtěna kvalitní odrůda využitelná pro zahrádkáře.

INDIGO ROSE

INDIGO ORSE je tyčkové (indeterminační) rajče, které se nároky a pěstováním neliší od tradičních rajčat. Plody jsou menší, o hmotnosti 70 - 80g, kulovité až ploše kulovité. Anthokyany se nachází ve slupce plodu, ta je černá až černo fialová. Anthokyany se tvoří pouze za přístupu slunečního záření, nejintenzivneji černé jsou proto plně osluněné plody. Na zastíněné straně můžou mít plody zelené líčko.
Dužina nezralých plodů je, stejně jako u běžných rajčat, zelená. V době zrání se vybarvuje do červena. Stejně se vybarvuje i zastíněné (zelená)část plodu.
Plody INDIGO ROSE nechte dobře vyzrát, sbírejte je až tehdy, když mají „červené líčko“. Zpočátku to bude složitější, pouze zkušeností zjistíte, kdy je plod plně vyzrálý. Zralé plody mají standardní rajčatovou chuť s vyváženým podílem cukrů a kyselin. Nečekejte ale od této odrůdy "chuťový zázrak" - INDIGO ORSE je rarita s průměrnou chutí. Anthokyany ve slupce jsou bez chuti.

 

INDIGO ROSE

INDIGO ROSE

INDIGO ROSE je prvním černým rajčetem. Určitě přijdou další "černé" odrůdy, u kterých bude zlepšená chuť a možná budou i ranější. I navzdory tomu je ale INDIGO ROSE rajčetem, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

INDIGO ROSE

INDIGO ROSE

 

Váš Peter Gajoštin