Modrá, nebo černá barva je u rajčat výjimečná. Černé rajče je snem mnoha zahradníků a zahrádkářů, tak jako modrá růže nebo modrý tulipán. Rajčata ale mají k této barvě, oproti růžím i tulipánům, podstatně blíže. Rostlina rajčat obsahuje anthokyany, jejich projev v plodech je ale velice zřídkavý. Staré odrůdy BLACK KRYM nebo BLACK FROM TULA mají sice černou v názvu, jejich barva je ale více do barvy hnědé nebo bordó. To jim samozřejmě neubírá na hodnotě, chuťově patří mezi starými „heirloom“ odrůdami ke špičce. Druhou skupinou „černých rajčat“ tvoří japonský hybrid KUMATO a odrůdy od něj odvozené. Tyto odrůdy jsou spíše tmavě hnědé, nakyslé a velice chutné. BLACK CHERRY nebo BROWN BERRY jsou třešňová rajčata rovněž spíše s hnědofialovou barvou. Chutná novinka BLACK OPAL má zase barvu tmavě fialovou.

Ta skutečná čerň přišla až s odrůdami ze skupiny INDIGO. Již na jaře 2014 jsme vám přinesli možnost vyset si na zahrádce první v EU registrovanou černou odrůdu INDIGO ROSE. Článek o ní si můžete přečíst http://dobrasemena.cz/Rajce-tyckove_195.html Všechna skutečně černá rajčata pravděpodobně pochází z původního šlechtění prof. Mayerse z Oregon State University. V USA se teď ale tomuto směru věnuje několik menších rodinných semenářských firem.

INDIGO rajčata
Již v roce 2013 jsme měli v pokusech v Březcích černé odrůdy HELSING JUNCTION BLUE, KLACKAMAS BLUEBERRY a BOSQUE BLUE, všechny původem z USA. Nepřesvědčili nás, zdáli se nám „nehotové“ - ne úplně vyrovnané. Prostě materiály, které potřebují ještě kus šlechtitelské práce, než se bude možné nabídnout je zahrádkářům.

Moji přátelé v USA mne před rokem upozornili na hybridy INDIGO KUMQUAT F1 a INDIGO SUN F1. Prý stojí za vyzkoušení. Proto jsme se letos rozhodli rozšířit sortiment INDIGO rajčat v našich pokusech. Zařadili jsme do něj samozřejmě INDIGO ROSE, pak INDIGO CHERRY DROPS, INDIGO PEAR DROPS, INDIGO BEAUTY, INDIGO BLUE BERRIES a hybridy INDIGO RUBY F1, INDIGO SUN F1 a INDIGO KUMQUAT F1.  

Bohužel žádné z těchto rajčat není v Evropské unii registrováno, proto vám jejich semena nemůžeme nabídnout. Zvažoval jsem, jestli má význam o nich vůbec psát. Máme zásadu psát pouze o tom, co si můžete pořídit, zde si ale dovolím udělat výjimku s vírou, že v letech příštích bude možné tato rajčata pro vás dovézt.

Všechny odrůdy ze skupiny INDIGO mají anthokyan pouze ve slupce plodu. Nečekejte proto rajčata, která by byla černá na celém průřezu i po rozřezání. Černo černá je pouze slupka plodů tam, kde je dostatečně osluněná. Na zastíněné části je plod zelený a při dozrávání se vybarvuje do červena, resp. žluta nebo oranžova. Právě tohle vybarvování je indikátorem zralosti.

Dvě odrůdy v našem pokusu totálně propadly – INDIGO BLUE BERRIES a INDIGO PEAR DROPS. Rostliny měly problémy s opylením, plody byly malé, nevyvinuté, nevyrovnané. Možná to bylo způsobeno pěstováním ve foliovém krytu, vyššími teplotami a slabým prouděním vzduchu. Ostatní INDIGO odrůdy si ale v těch samých podmínkách vedly dobře.

INDIGO BLUE BEAUTY je biftekové rajče s velkými, vícekomorovými plody o hmotnosti 150 až 250 gramů. Dužina je červená, masité, plod je odolný k praskání. Aromatický plod ale pouze s průměrnou chutí. Indeterminantní typ růstu.

INDIGO BLUE BEAUTY

INDIGO CHERRY DROPS má koktejlové rajče s plody o průměru 2,5 – 3 cm. Nezralé plody jsou fialově-zelené, postupně zrají do červeno-černé barvy. Dužnina je intenzivně tmavě červená, sladká a chutná. Indeterminantní rostlina nese bohaté trsy plodů, které zrají již 65 dní po výsadbě. Rajče, které určitě bude stát za pěstování.

INDIGO CHERRY DROPS

INDIGO CHERRY DROPS

INDIGO RUBY F1 překvapilo typem růstu – je keříčkové, determinantní. Samozřejmě jsme to nevěděli a pěstovali jej u opory, co však vývoji plodů prospělo. Jeden z rodičů tohoto hybridu je pravděpodobně determinantní „slívovité“ rajče. Tvar plodu je oválný, velikost střední, hmotnost 30 – 60 g. Vrchní část plodu je černě zbarvená, plod zraje do červené barvy. Dužnina je intenzivně zbarvená, šťavnatá, aromatická a sladká. Výborná násada plodů, vysoká odolnost k praskání. Rajče, které i navzdory keříčkovitému typu růstu a oválnému plodu velice příjemně překvapilo.

INDIGO RUBY

INDIGO RUB F1
INDIGO SUN F1 je rajče v zralosti černo – žluté. Plody jsou kulaté, větší třešňové o hmotnosti 25 – 30 g. Barva je ve zralosti intenzivně žlutá s černým prstencem ve vrchní části - kolem stopky plodu. Raný, chutný a výnosný hybrid.

INDIGO SUN F1

INDIGO KUMQUAT F1 překvapí nejenom názvem, ale i tvarem a vybarvením plodu. Oválně datlovitý plod je v zralosti žluto oranžový, ve vrchní části černý – chutný, aromatický o hmotnosti kolem 30 gramů. Plody jsou na rostlině i na talíři nepřehlédnutelné. Indeterminantní rajče s vysokou násadou, poměrně rané. Spolu s INDIGO RUBY asi náš favorit v této skupině.

INDIGO KUMQUAT
No a na konec jsme si nechali odrůdu, kterou můžete pěstovat – INDIGO ROSE. Semideterminantní rostlina, kulaté plody zrající z černé do černo-červené barvy. Plody mají hmotnost kolem 80 gramů, dužina je růžovo červená, chuť typicky rajčatová. INDIGO ROSE je uváděno jako polorané rajče, zrající 75 dní po výsadbě, v našem pokusu ale bylo pozdnější. Neváhejte proto s jeho výsevem, vypěstujte si silné rostliny, které budou rychleji plodit.

INDIGO ROSE

Tak tohle je v kostce naše zkušenost se skupinou NDIGO rajčat. Omlouváme se ještě jednou za to, že v nabídce je pouze INDIGO ROSE. Respektujeme ale podmínky na trhu, které neumožňují osivo ostatních odrůd pro další prodej k nám dovézt.

Peter Gajdoštin
Copyright dobrasemena.cz