Celer není, a u nás ani nebude, plodinou, která by se v soutěži o nejoblíbenější zeleninu prosadila na stupně vítězů. Ale přesto jej najdete na téměř každé zahrádce. Ale na té české. Ve světě ten "náš" bulvový celer daleko zaostává za svým řapíkatým bratrem.

Hybridy se už staly standardem u okurek, rajčat, paprik i košťálovin. Celerům se ale zatím vyhýbaly. Ale i zde má heterózní efekt svoje obrovské výhody – hybridy jsou vyrovnané, výnosné, adaptabilní k podmínkám prostředí. Navíc se v nich snoubí výnos s raností.

V minulých letech jsme pro vás měli hybridní celer MONET F1. Osivo není bohužel letos k dispozici.

Ale máme celer více než adekvátní - hybrid ASTERIX F1. Je raný, odolný vůči vybíhání do květu a tolerantní k septorióze. ASTERIX  je vhodný pro sklizeň bulev natí, ty můžete sklízet již 90 dnů po výsadbě. Je výborný i na zimní skladování - plně narostlé bulvy jsou velmi velké, kulaté. Jejich velkou výhodou je to, že kořeny vyrůstají pouze ze spodní části bulvy.

ASTERIX F1

ASTERIX

Bulva hybridu ASTERIX je kompaktní, odolná k vyšeptávání, houbovatění a bez dutin.
ASTERIX

A ještě jedna stálice mezi celery. ALBIN – celer ceněný pro čistě bílou barvu dužniny bez anthokyanu. Dužnina nehnědne ani nefialoví ani při konzervárenském nebo mrazírenském zpracování. Poloraná, vysoce výnosná odrůda, určená pro podzimní sklizeň. Bulva je velká a kulatá, její převážná část vyčnívá nad zem. Odrůda je odolná proti vybíhání do květu, má dobrou odolností proti septorióze. Vegetační doba od výsadby je cca 140 dnů.

Jak s pěstováním sadby celeru uspět? Zde je pár doporučení:

•    Celer má dlouhou vegetační dobu, proto je první zeleninou, která se vysévá už v průběhu února. Na předpěstování silné sadby musíte počítat minimálně 75 dní.

•    Semena celeru jsou velice drobná, vysejte je proto na povrch substrátu a zasypte jemně přeosetou zeminou ve vrstvičce 1 maximálně 2 mm. Používejte nezasolené výsevní substráty s nízkým obsahem živin.

•    Až jsou semenáčky dostatečně velké k uchopení, přepikírujte je do zeminy se středním obsahem živin tak, aby na každou sazenici připadlo přibližně 10 cm2.

•    Zalévejte pravidelně, ale nepřemokřujte, aby ke kořenům mohl vzduch.

•    V průběhu předpěstování sadby udržujte teplotu 15 - 20°C, nižší teploty mohou být příčinou vybíhání do květu.

•    Vysazujte v druhé polovině května, až přejde nebezpečí posledních mrazíků.

•    Spon volte od 40 x 40 do 50 x 50 cm.

•    Vysazujte plytce, tak abyste nezahrnuli „srdéčko“ rostlinky.

semenáčky celeru

Váš Peter Gajdoštin