Dianthus caryophylus
 
Jsou tak běžné, že je téměř na pultech květinářství nevnímáme. Klasické karafiáty. A přece si je starší generace pamatuje z doby, kdy byly nejprodávanější řezanou květinou. Nemůžou za to, že se rudý karafiát stal symbolem režimu. Tato květina má nostalgii minulosti, nesmělou ale plnou krásu, která přetrvává.
Není to tak dávno, co se většina karafiátů pěstovala v komunálních sklenících. Dnes, když energie několikanásobně zdražily, je výhodnější dovážet je z Holandska nebo až z Kolumbie. Ale klasické hvozdíky můžete mít i na vaší zahradě. Chabaudovy zahradní karafiáty jsou sice menší a skromnější než jejich větší bratranci, vyznačují se však jejich křehkou krásou.
Hvozdíky množíme semenem, které doporučujeme vysévat již v únoru. Uspíšíme tak jejich nakvétání. Pěstování je jednoduché, vyberte pro ně na zahradě plně osluněné místo s dobře  propustnou úrodnou půdou.

CHABAUD SMĚS – plnokvětý směs výběrových barev.


CHABAUD PICOTEE SMĚS – plnokvěté a žíhané květy.


GRENADIN – dvouletá forma hvozdíků, pěstujeme jako klasickou dvouletku z červencových výsevů. Plně zimovzdorný, velice úrodný.

TIP:
Stonky karafiátů nejsou dost silné, aby unesly těžké, plné květy. Poskytněte jim proto vhodnou oporu, nejlépe z ohnutého pevného drátu.