NOVERNA CLOWN F1Hvozdík bradatý (Dianthus barbatus) je pro šlechtitele květin spíše okrajovou záležitostí. Občas se ale i u méně pěstovaných květin objeví odrůda, která upoutá pozornost pěstitelů. Hybrid NOVERNA CLOWN F1 je přesně touto hvězdou. Ne náhodou je nositelem prestižního ocenění NOVERNA CLOWN F1FLEUROSELECT GOLD MEDAL pro rok 2008. Rostlina dorůstá do výšky 40 – 60 cm, má pevné stonky, které se výborně hodí k řezu. Velké a bohaté květy jsou pestrobarevné a připomínají klauna, kterého má hybrid v názvu. Co je na nich ale skutečně zvláštní, je změna barvy. Každý kvítek soukvětí se vývojem mění z bílé přes světle růžovou až do růžovočervené barvy. Výsledným efektem je pestré, ale barevně sladěné soukvětí.

 

Pěstování se od běžných dvouletých hvozdíků neliší – vyséváme v první polovině července, doporučujeme předpěstovat sadbu v kvalitním substrátu a vysazovat v průběhu srpna přímo na záhon. Vyberte pro něj prestižní místo na záhonu, zaslouží si to. A nezapomeňte na plné slunce. Rostlina kvete druhým rokem a nezřídka vydrží na stanovišti po více let.

Noverna Clown f1

NOVERNA CLOWN F1 je ale pěstitelsky specifický. K inicializaci kvetení nepotřebuje chladnou periódu a dá se proto vysévat i na přelomu února a března ve skleníku nebo za oknem. Předpěstovanou sadbu vysaďte koncem dubna až začátkem května.

 

NOVERNA CLOWN F1