HrachorLathyrus odoratus

Hrachory se pěstovaly již ve středověkých klášterních zahradách a dnes jsou velice populární zvláště v Anglii. Kdyby se v Anglii volila květinová vláda, hrachory by určitě nominovaly premiéra - tak vysoké popularitě se v této krajině těší. Hlavní příčinou jejich obliby je ostrovní mikroklima s dostatkem srážek a nižšími teplotami, které této květině svědčí.
Většinou se pěstují popínavé formy, které dorůstají do výšky 2 metrů a úponkami se přichytí k drátěnému plotu nebo speciálně pro ně připravené konstrukci z provázků či drátu. Jsou ale i odrůdy nízké, vhodné na záhon nebo do nádob.
Hrachory začnou kvést koncem června a v květu pokračují několik týdnů. Řezem květů do vázy kvetení prodloužíte. Semena, která se tvoří v luscích, brzdí nasazování dalších květů.
 

Hrachory vyséváme zásadně přímo na záhon brzo z jara, nejlépe v dubnu. Ke klíčení vyžadují dostatek vláhy a nižší teploty. Namočte semena hrachorů na noc před setím do vlažné vody, urychlíte tím jejich nabobtnání. Tvrdé osemení můžete rovněž naškrábnout a tím docílit stejného efektu. Ochraňte svůj záhonek před ptáky a slimáky, mladé rostlinky jim chutnají a můžou je zlikvidovat dřív, než vy zjistíte, že klíčí. Zaštípněte rostlinky za 3. – 4. párem listů, podpoříte jejich nakvétání. Současně můžete protrhat příliš husté výsevy.
 

Spencer MIXNejčastěji se pěstují tzv. Spencerovy hybridy - SPENCER, skupina velkokvětých odrůd vyšlechtěná již na začátku 20. století. Kvetou až 4 cm velkými květy v bílé, růžové, červené až fialové barvě. Pevné stopky květů dosahují kolem 20 cm, květy se výborně uplatní k řezu, krásně voní.

  

Skupina RIPPLE má zajímavé, purpurově a modře žíhané květy na bílém podkladu. CRIMSON RIPPLE a BLUE RIPPLE  – kolekce DUO LINE – semena ve směsi jsou barevně odlišena, barva semen odpovídá barvě květů rostlin, které z nich vyrostou. Pnoucí odrůda dorůstající až do výšky 2 m.  

CRMSON RIPPLE

BLUE RIPPLE

HrachorMAMMOTH SCARLET je velkovkětý popínavý hrachor s květy v jasně červené barvě.

 

 


    

CUPIDONOdrůda CUPIDON patří k nízkým, kompaktním hrachorům, které nepotřebují k pěstování oporu. Rostliny dorůstají do výšky pouze 25 – 30 cm a skvěle se uplatní na okrajích smíšených letničkových záhonů.

 

TIP
Květy hrachorů krásně voní a ve váze vytvoří sice menší, ale velice líbivou letní kytičku. Květy, které jste nesebrali k řezu, pravidelně po odkvetení odstraňujte, prodloužíte tím období kvetení. Tvořící se semena brzdí nasazování dalších květů.