Hrách KUDRNÁČ jsme dávali před pár lety do sortimentu s určitou obavou. Zvyknou si zahrádkáři na tento bezlistý typ? Obavy byly zbytečné – zahrádkář oceňují vzpřímený růst této odrůdy a schopnost rostlin zaklesnout se úponky mezi sebou. Výsledná nepoléhavost je obrovským plusem této odrůdy

Hrách KudrnáčKUDRNÁČ, tzv. afila (bezlistý) typ, má všechny listy proměněny v úponky. Rostliny se lépe přichytí jedna k druhé a porost na záhoně nepoléhá. Je to odrůda polopozdní s velkým zrnem. Dorůstá 60 - 70 cm výšky.

Hrášek je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů – obsahuje fosfor, vápník, vitamíny A, B, E a C. Je význačným zdrojem vlákniny, cukrů, aminokyselin a proteinů. Aminokyseliny vznikají rozkladem proteinů v zažívacím traktu a jsou základními stavebními „cihličkami“ našeho organismu. A právě bílkoviny v hrachu mají podobnou skladbu aminokyselin jako bílkoviny živočišného původu. Kyselina listová (folacin), obsažená v semenech, podporuje růst buněk a tvorbu červených krvinek.

Hrách je ceněná předplodina pro následné zeleniny - obohacuje půdu dusíkem díky symbióze s hlízkovými bakteriemi (15-40kg N/ha). Na teplo je hrách nenáročný, pro klíčení je minimální teplota 4 oC, pozdní mrazíky pod –5 oC však mohou poškodit mladé rostliny.

KUDRNAC