HledíkyAntirrhinum majus

Děti jim říkají „psí tlamičky“ nebo „zaječí tlamičky“. Když zmáčknete květ hledíku ze stran, otevře se jako tlamička. A pak opět zavře. Děti milují květy, které si s nimi „hrají“, dovede je to přilákat k zahradě a cítit se v ní příjemně.
Hledíky patří k historicky starým kulturním květinám. Těžko ale říci proč jejich popularita v posledních letech klesla. Možná proto, že si je pamatujeme ze zahrad našich babiček, je považujeme za obyčejné a podvědomě hledáme něco nového. Šlechtitelé ale tuto květinu neodvrhli a na nejbližší roky jsou připraveny nové hybridní hledíky s poloplným květem v krásných teplých barvách. Hledíky pochází ze Středomoří, kde je původní druh vytrvalý. U nás se pěstuje jako letnička, i když mírnější zimu v chráněné lokalitě rostlina často přečká.
Pěstování hledíků není náročné. Vysévejte je v březnu ve skleníku nebo za oknem. Semínka nezasypávejte zeminou, pouze přitlačte, světlo podporuje klíčení. Při teplotě 18 oC semena vyklíčí za 7 – 10 dní. Po vyklíčení snižte teplotu, semenáčky přepikýrujte a když jsou rostlinky dostatečně velké, zaštípněte růstový vrchol, aby rozvětvily. Vysazovat můžete již v průběhu dubna, slabé mrazíky hledíkům neuškodí. V průběhu vegetace (obzvláště u nízkých hledíků) odstraňujte odkvetlé lodyhy, podpoříte tím další kvetení. Když to nestihnete, můžete po odkvětu „ostříhat na středně vysoko“ celou rostlinku, obrazí a po 3 – 4 týdnech začne opět kvést.


Hledíky dělíme podle vzrůstu do tří skupin:

MaximusMAXIMUS jsou vysoké hledíky na záhon a hlavně k řezu do váz, dorůstají výšky 80 – 100 cm. Na záhoně vyžadují oporu, aby se jejich květní stonky nerozklesávaly.

 


 

 

MAJESTICMAJESTIC jsou hledíky tak akorát, v krásných barvách o výšce kolem 50 cm, hodí se na záhon i k řezu.


 

NANUM nebo NANUM COMPACTUM je skupina nejnižších hledíků dorůstajících pouze do 20 cm. Hodí se na okraje záhonů i do smíšených truhlíků. TOM POUCE je krásnou, kompaktní odrůdou z této skupiny ve výběrové směsi barev.

TOM POUCE