Halloween, svátek termínem odpovídající našim „Všem svatým“, je hlavně ve Spojených státech spojen s vydlabanými a vyřezanými tykvemi se svíčkou uvnitř. Tradice, importovaná do Ameriky Iry, se váže ke staré irské pověsti o opilci a šprýmaři Jackovi. Tomu se fíglem povedlo přesvědčit ďábla, aby vylezl do větví jabloně. Jack potom vyryl do kmene znamení kříže, čím zabránil ďáblovi slézt ze stromu. Jack se s ďáblem domluvil, že se o něj nebude ďábel nikdy více pokoušet a on ho nechá jít. Po smrti odmítli hříšníku Jackovi vstup do nebe. Rovněž v pekle ho nechtěli, protože ďábel si pamatoval, jak ho šprýmař podvedl. Od té doby Jackova duše bloudí po světě a temnotu si ozařuje jediným žhavým uhlíkem, kterým se nad ní ďábel slitoval. Aby uhlík déle vydržel, dává ho do svícínku z vydlabané tykve. Můj děda, který strávil za první republiky několik let v Americe, nám jako dětem tyto tykve se svíčkou vyřezával a říkal jim „světlonoši“.

Halloween

Někdo má tento „importovaný svátek“ rád, jiný jej zatracuje. Ať patříte k jedné, nebo druhé skupině, podívejte se na rozzářené oči dětí, které dlabou dýni a dávají do ní svíčku. Líbí se jim. Adoptujme si jej kvůli nim. Kdybychom se bránili všemu „americkému“, neměli bychom dnes u nás brambory, kukuřici, rajčata, papriky, fazole nebo právě ty tykve. Všechny tyto plodiny pochází z Ameriky a naši předkové si na ně museli v minulých stoletích zvykat.

Které tykve se na dlabání hodí? Primárně ty oranžové, s měkčí slupkou, která se dá dobře vyřezávat. Anglicky jsou označovány jako „pumpkin“.

PAINTBALL je tykví s hmotností kolem 3 kg, pravidelného tvaru, s dobrou úrodou.

RACER F1 je pěstitelským standardem o hmotnosti 4 - 6 kg. Úrodný, vyrovnaný a spolehlivý hybrid.



Jestli chcete něco menšího, vyberte odrůdu MISCHIEF F1. Plody jsou menší, kolem 1 – 1,5 kg, děti je lehce odnesou. Jsou pravidelné, oválně kulovité, s pevnou stopkou. Ideální tykev na čajovou svíčku.

MISCHIEF F1

Tykve na Halloween ale nemusí být pouze oranžové. COTTAN CANDY má povrch plodu čistě bílý. Hmotnost kolem 3 - 4 kg, kulatý tvar.

COTTON CANDY

Úplnou novinkou, kterou pro vás připravujeme pro následující sezónu je tykev SUNLIGHT F1. Pravidelné kulaté plody mají hmotnost 2,5 – 3 kg a jsou jasně žluté. Tak jasně žluté, že vedle svých oranžových bratrů skutečně svítí. Plod vyniká silným držadlem – tamavě zelenou stopkou, která kontrastně podtrhuje žlutou slupku.

SUNLIGHT F1

Pro děti můžete vyřezat i jiné menší tykve – VEGETABLE SPAGHETTI nebo HOKKAIDO. Roztomilé malé strašáčky můžete udělat rovněž z malých plodů JACK BE LITTLE nebo BABY BOO.

BABY BOO a JACK BE LITTLE

Tykve ale nemusíte pouze vyřezávat. Dají se i malovat...

malované tykve

malované tykve 2