Mnoho zelenin je v naší představivosti pevně svázaných s jednou barvou. Květák je bílý, mrkev oranžová a rajče červené. Nebylo to tak ale vždy. První mrkve byly fialové, červené a bílé, původní rajčata dovezená z Nového světa do Evropy taky nemusela být červená. Odkazuje na to jejich pojmenování v některých jazycích – italsky se označují pomme d´oro – zlatá jablíčka, rusky pomidori. První rajčata na starém kontinentu mohla být i žlutá.

Rajča¨ta

Dnes je dominantní barvou pěstovaných rajčat červená. Žluté či oranžové odrůdy jsou zahrádkářům taky k dispozici, v oblibě ale za rajčaty červenými zaostávají. Dnes vám chceme představit rajče zelené. Možná si řeknete – zelená jsou všechna rajčata, zelená je u rajčat znakem nezralosti. Rajče GREEN ZEBRA je ale zelené i v době zralosti. Nezvyklá barva mu ale nic neubírá na lahodné chuti.

GREEN ZEBRAGREEN ZEBRA je novinkou pro české zahrádkáře, poprvé ale byla uvedena na trh již v roce 1983 šlechtitelem Tomem Wagnerem v USA. Za 30let se stala klasikou mezi milovníky rajčat. Tato odrůda není pouze chutná, ona je netradiční a svou barvou oživí všechny letní saláty. GREEN ZEBRA má kulaté plody našeho „tradičního rozměru“ kolem 6 cm o hmotnosti cca 100 gramů. Plod je na povrchu zelený, s tmavšími a světlejšími podélnými pruhy. Dužina je i v době zralosti jasně zelená, nežloutne ani nečervená. Chuť je lahodná, mírně pikantní a výrazně nakyslá, někdo v ní cítí citronové tóny.

GREEN ZEBRA

GREEN ZEBRA je tyčkové indeterminační rajče, které se nároky a způsobem pěstování neliší od klasických tyčkových rajčat. Odrůda je středně raná s dobrou úrodou.
Před každým, kdo tuto odrůdu pěstuje poprvé vyvstane otázka – jak poznám, že je toto rajče zralé? V době zralosti začnou světle zelené pruhy na plodu žloutnout, plod je na omak měkčí a začne jemně vonět. Jestli máte rádi výraznou chuť, sklízejte plody dříve, když chcete více cukrů, nechte déle dozrát. Nenechávejte ale plody na keřících příliš dlouho. Osobní zkušenost se sklizní je u tohoto rajčete nenahraditelná.

GREEN ZEBRA