kedluben GIGANTKedlubny jsou chápány jako jedna z prvních lahodných a křehkých jarních zelenin. Je ale jedna výjimka – pozdní odrůda GIGANT, která potřebuje 120 – 150 dní aby vyrostla od výsevu do plné velikosti. Její velké bulvy jsou u nás tradičně skladovány do zimních měsíců, často využívány i ke krmným účelům. Vyséváme od dubna do května přímo na stanoviště, můžeme taky předpěstovat sadbu z březnových výsevů. Nezapomeňte na bujný růst Gigantu a vysejte jej do sponu minimálně 40 x 40 cm. Takto je rostlina schopna dorůst svému potenciálu, kterým jsou 3 – 5 kg těžké bulvy. I při takovéto velikosti je dužnina je vysoce jakostní, šťavnatá, nedřevnatí ani nepraská. Odrůda je dlouhodobě skladovatelná.

Tradiční moravské kedlubnové zelí
Potřebujeme 1-2 větší kedlubny Gigant, 1 střední brambora, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, 1 lžička cukru, 1 - 2 lžíce octa, 1 menší cibule, trošku oleje na osmažení cibule
Kedlubnu nastrouháme na hrubším struhadle, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Bramboru nastrouháme najemno a smícháme s moukou, je-li to moc husté, zředíme troškou vody (záleží na vodnatosti brambory). Toto vmícháme do kedluben ( po 5 - 10 minutách varu), přidáme na drobno pokrájenou osmaženou cibulku, cukr a ocet, a ještě chvíli vaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, osladíme či okyselíme. Podáváme všude tam, kde klasické zelí.