Mrkev FLYAWAYJe jednou z nejběžnějších zelenin - vždyť mrkev nesmí chybět v žádné polévce, je součástí většiny mražených zeleninových směsí, můžeme ji jíst na slano i na sladko. Mrkev je ceněna hlavně pro svůj obsah beta karotenu, provitamínu A, ze kterého si naše tělo vitamín A vyrábí. Jedna dobře rostlá mrkev pokryje celodenní potřebu vitamínu A dospělého člověka. Mrkev je ale i bohatým zdrojem vitaminu B, C a E, lehce přijatelného vápníku, pektinů a vlákniny.

Mrkve z raných výsevů mají problém s pochmurnatkou mrkvovou (Psila rosae). Je to malá "moucha" délky okolo 5 mm. Má hnědou hlavu a žluté nohy, hruď a zadeček jsou černé. Larvy pochmurnatky vyhlodávají v kořenech mrkví nepravidelné chodbičky. Kořeny jsou tím poškozené, často díky přirozené obraně rostliny vůči vetřelci nahořklé. Dospělci pochmurnatky létají a kladou vajíčka nejpozději do poloviny května. Ochranou je postřik závislý na zachycení náletu škůdce, mechanická ochrana netkanou textilií nebo pozdní výsev mrkve koncem května.
Letos pro vás máme novinku – odrůdu FLYAWAY s vysokou geneticky založenou odolností k pochmurnatce.  Tato raná karotka Nantéského typu má kořen cca 30 cm dlouhý, mohutnější, s tupým zakončením.

TIP: 
Na těžších půdách se často vyskytují problémy s deformací kořenů mrkví. Příčinou poškození meristému kořenové špičky, když se dostane na nepropustné podloží nebo do půdní vrstvy s nedostatkem kyslíku. Poškození růstového vrcholu vede k deformaci a rozvětvení kořenu.
Pro získání kvalitních kořenů mrkve v horších podmínkách doporučujeme pěstování na hrůbcích. Hrůbky si připravíte tak, jako byste „nakopčili“ brambory, jen mírně širší, cca  50-60 cm, s rovnou horní částí. Do takto připraveného hrůbku vysejte dvojřádek nebo trojřádek  mrkve. Kořeny budou hezčí a vyrovnanější, výrazně snadněji se budou sklízet. Hrůbky si připravte předem, ale semena vysévejte za 2 – 3 týdny až půda slehne.