Fenykl je nejznámější jako koření do červené řepy a do dětských čajíčků. Znáte ale národní jídlo Italů – fenykl řapíkatý, nazývaný také sladký? Od fenyklu obecného se fenykl sladký liší kratšími a mohutnějšími stonky, ze kterých vyrůstají listy se zakrnělou čepelí. Listové řapíky jsou v dolní části zdužnatělé a rozšířené a vytvářejí tzv. nepravou cibuli. Právě tato zdužnatělá část se konzumuje. Fenykl si ceníme především pro silice a jemnou kořenitou chuť. Používá se v syrovém stavu jako dezert a přidává se do různých salátů. Také se může jemně dusit nebo vařit v páře, aby zůstal křehký.
 

fenykl řapíkatýFenykl vyžaduje hluboké humózní a živné půdy s obsahem vápníku. Nesnáší přímé hnojení chlévskou mrvou. Má krátkou vegetační dobu, můžeme jej pěstovat v nejteplejší části roku i na místech, kde se teplomilným zeleninám příliš nedaří. Pěstujeme jej jako následnou plodinu, např. po raných košťálovinách, salátu či špenátu. Rostlina je náročná na vláhu - při nedostatku vody jsou konzumní části tvrdší, méně šťavnaté a zvyšuje se i riziko k vybíhání do květu. Semena vyséváme od června do poloviny srpna  přímo do řádků nebo vysazujeme sazenice. Při optimálních teplotách 15-20 °C trvá předpěstování sadby 30-45 dní. Při výsadbě je třeba dát pozor na "utopení" sazenic, které může mít za následek vytváření protáhlé "hlízy". Když zdužnatělá část doroste  cca 5 cm, přihrneme rostliny zeminou, aby se vybělily. Sbíráme v srpnu až říjnu, do příchodu mrazů.


fenykl řapíkatýDI  BOLOGNA je velmi raná odrůda, od setí do sklizně potřebuje 70 dní. Optimální doba setí je od konce června do poloviny srpna.Vysazujeme do sponu 30 x 10-15 cm. Poskytuje ploše kulaté, leskle bílé "hlízy" odolné k vybíhání.