V poradně se nám objevil následující dotaz:
Po mnoho let pěstuji pnoucí fazole a letos poprvé po odkvětu rostliny nemají téměř žádné lusky. Nikdy předtím jsem porost nesledoval krom připevnění volných šlahounů k ostatním, případně odplevelení porostu, spíše jsem měl problém, že lusků bylo spíše více, takže nemohly ani všechny postupně dozrát /zaschnout/. Žádného škůdce jsem si nevšiml. Co zavinilo výše popsanou potíž? Za odpověď děkuji

Přesně ten samý problém potkal letos i nás. A speciálně s odrůdami fazolu šarlatového.
Fazol šarlatový je u nás řazen spíše do kategorie květin než zelenin. I když představuje něco mezi“ neboli marketingem posledních let zprofanované „dva v jednom“. Je to zelenina i okrasná rostlina zároveň. V anglosaském světě je pod označením runner beans oblíbenou zeleninou. Pěstuje se zde nejen pro velká suchá semena, ale i pro sklizeň mladých lusků. Tyto jsou poměrně velké, a u většiny odrůd mají pevné vlákno ve hřbetu lusku. V posledních letech se ale objevili odrůdy, které toto vlákno nemají, podobně jako keříčkové fazolky.

Loni jsme odzkoušeli 4 odrůdy z anglické provenience a byli nadšení. Lusky jsme sklízeli „na zeleno“, část jsme nechali dozrát na suchá semena a ty, které dozrát nestihly, jsme vyluštili a ve voskové zralosti zamrazili. Tato semena byla snad nejchutnější. Rostliny byly bujné, jednotlivé odrůdy měly květy bílé, růžové, červené i červenobílé.

Suchá semena Phaseolus coccineus

Na základě této zkušenosti jsem letos pokus zopakoval s 10 odrůdami a rozšířil právě o odrůdu TENDERSTAR, která nemá vlákno v lusku. V plánu bylo ověřit ještě jednou a nabídnout vám semena širšího sortimentu odrůd pro sezónu 2016.

Porost fazolí


Pokusu se ovšem nevyvedl – na deseti opěrných konstrukcích, které jsem pro odrůdy nachystal je snad 10 plodů. I to malých, s 2 – 3 semeny. Zpočátku jsem přičítal neúspěch hlavně suchu a extrémním teplotám. Rostliny ale zdánlivě suchem netrpí – jsou bujné, krásně zelené, bez znaků vadnutí. Zabrouzdal jsem proto do literatury a poradil se s kolegy. A příčina je asi prozajičtější – nedostatek opylovačů.  Fazol obecný je samosprašný, ten i letos bez problémů plodí. Fazol šarlatový ale profituje z přítomnosti opylovačů – bez opylení často nenasazuje květy. A opylování květů s člunkem nezvládnou včely, květy jsou téměř výhradně opylovány čmeláky.

neopylené zbytky květů

malé lusky

Zaměřil jsem se na tuto informaci a skutečně čmeláky v porostu fasolí nenašel. A pak mi došlo proč – echinaceová louka může být příčinou. Psal jsem o ní před časem, je na opačném konci zahrady, vzdálená asi 200 metrů od fazolí. Ta čmeláky jenom bzučí. Loni ještě nebylo květů tolik. Echinacea je asi jednodušším a bohatším zdrojem nektaru než květy fazolí, do kterých se i čmelák dostává obtížně. Vidíte, někdy chce člověk hmyzu pomoci… „a každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán…“

čmeláci na Echinacei


Celkem mne zajímá, jestli je moje domněnka pravdivá a příští rok vyseju jednu odrůdu k echinaceím a tu samou 200 metrů daleko. I když ani tak si nejsem jist, jestli budou čmeláčci navštěvovat květy fazolí. Echinace je pro ně asi „prostřený stůl“.  Zlobit se na ně za to člověk nemůže.
A rozšiřování sortimentu fazolu šarlatového se asi o rok odkládá.

Váš Peter Gajdoštin