Tykev olejná se pěstuje pro svá jedlá olejnatá semena bohatá na bílkoviny. Byla objevena teprve před 130 lety vídeňským rodákem, Prof. Franzem Frimmelem v době jeho působení v Lednici na Moravě.  Tykev olejná je nahosemnnou mutací, jejíž semena postrádají tuhou slupku osemení. Vodnatá, houbovitá dužnina je ke kuchyňské úpravě nepoužitelná a je vhodná maximálně pro krmení dobytka.
Semena obsahují esenciální mastné kyseliny Omega 3 a 6, hořčík, zinek, železo, vitaminy skupiny B a E a rostlinné bílkoviny. Ze semen se za studena lisuje olej zelené barvy, který je považován za jeden z nejzdravějších rostlinných olejů. Kromě oleje (45% – 50%) obsahují semena dusíkaté látky (32% – 38%), sacharidy (3% – 5%), hrubou vlákninu (2% – 4%) a minerální látky (4% – 6%) včetně mikroprvků jako je zinek, měď, nebo mangan.

Konzumace dýňových semen zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, snižuje cholesterol a redukuje vysoký krevní tlak. V období puberty působí na redukci uhrů. Pravidelná konzumace dýňových semínek stimuluje vyplavování serotoninu z mozku, takže zlepšuje náladu.

ESO je nová velmi výnosná odrůda tykve olejné s plazivou lodyhou. Bezslupkatá semena této tykve jsou větší a mají tmavozelenou barvu. Odrůda se vyznačuje vyrovnaným zráním plodů.


Tykev ESOAPETIT je odrůda olejné tykve s poloplazivou lodyhou a světleji šedozelenými velkými semeny.
Obě odrůdy jsou vhodné pro produkci semene na konzum i lisování oleje. Jejich semeno má vysokou nutriční hodnotu a vysoký obsah zinku.

Tykev APETIT

TIPY:
Tykev olejnou je třeba nechat před sklizní plně vyzrát.  Správně vyzrálé plody zežloutnou a zůstanou na nich jen zelené pruhy. Poté je rozřízněte a vyberte množství jedlých a chutných semen, která si můžete nasušit a uložit do zásoby.

Tykev APETIT

Semínka z tykve můžete namočit na čtyřiadvacet hodin do slaného nálevu, pak cedníkem vyjmout a nechat oschnout. Ještě vlhká semínka trochu přisolte a upražte v troubě rozehřáté na sto padesát až dvěsta stupňů. Pečte cca půl hodiny a každých deset minut promíchejte.