Ještě před pár lety byly třapatky pouze fialové, občas se na zahradách mihla bílá odrůda WHITE SWAN. Pak se povedlo do třapatky nachové přikřížit třapatku tennesijskou a s barvami se roztrhl pytel. Dnes najdete v zahradních centrech odrůdy v mnoha barvách, jednoduché i plnokvěté.
Před pěti lety jsem vysel pár semínek novinky CHEYENNE SPIRIT, semenem množené směsi. Z patnácti semen vyklíčilo 10 semenáčků, pouze jeden byl oranžový a jeden žlutý. Na podzim odkvetly a když jsme je stříhal, sebral jsem z nich semena. Vypadala prázdná a nevyvinutá. Proto jsem je na jaro vysel do truhlíku nahusto všechny. Čekal jsem semenáčků 10,  možná 20. Vyklíčily jich stovky. Nejdřív jsem napikíroval 50, potom sto a nakonec snad 250. Na zahradě zůstával stále kus neosázeného místa, kde jsem chtěl udělat kus trávníku a další smíšený trvalkový záhon. Místo nich tam dnes máme „echinaceovou louku“.

Echinaceová louka

Nikde na celé zahradě to přes den nebzučí tam jako na třapatkách. Stovky motýlů a čmeláků.

Hmyz na třapatkách


Někdy je na květech skutečně husto a čmeláčci nalétávají jeden za druhým.

čmeláci


I když byly semena sebrány z oranžové a žluté rostliny, většina semenáčků je v různých odstínech fialové. Máme ale spoustu desítky oranžových i žlutých.

Oranžová a žlutá

Jedna třapatka má květy jasně červené.
Červená třapatka

A tento semenáček roste taky na naší zahradě!

Barevná třapatka