Na chvilku se zastavte. V dubnu se jaro probouzí všude kolem vás. Tak jako loni i předloni, tak jako v roce příštím i přespříštím. Příroda má prostě svůj pravidelný rytmus, navzdory stále se zrychlujícímu běhu lidské společnosti. Duben je měsícem, kdy je na zahradě práce nad hlavu a vše načas stihnout nelze. Právě proto je důležité zastavit se a vnímat toto rašení jara, rašení, kterého jsme součástí. 

Je čas vzít semínka do ruky, nadělat rýhy na upravené záhony a sít. Duben je měsícem výsevů, dobou, kdy semínka ještě využijí zimní vláhu a rychle vzejdou. Začátek tohoto měsíce je ve znamení kořenové a cibulové zeleniny, hrášku či ředkviček. Půda se ale postupně víc a víc prohřívá a na konci dubna již můžete vysévat i teplomilné zeleniny přímo na záhon.

• Je čas na výsevy do volné půdy – vysévejte mrkev, petržel, cibuli, hrách i salát
• Do skleníku vysejte keříčková rajčata, na předpěstování jim stačí kratší doba než u rajčat tyčkových.
• Ve skleníku můžete vyset i semena melounů, cuket, patisonů a „zimních“ tykví pro předpěstování sadby na květnovou výsadbu. Rovněž vysejte semena růžičkové kapusty a pórku.
• Za příznivých klimatických podmínek již můžete koncem měsíce vyset přímo na záhony i teplomilné okurky, cukety a tykve. Do dostatečně prohřáté půdy vysejte i semena fazolí a cukrové kukuřice.
• Vysaďte ven rané košťáloviny ze sazenic, které jste si předpěstovali z březnových výsevů.
• V druhé polovině měsíce můžete vysadit do skleníků a fóliovníků předpěstované sazenice rajčat, papriky, salátových okurek a lilků.
• Pokud jste stihli vyset kořenovou zeleninu již v březnu, je už čas na její vyjednocení.
• Na záhony můžete vysazovat saláty, kedlubny a košťáloviny předpěstované z březnových výsevů.
• Pozorně sledujte rostoucí sazenice paprik, rajčat a lilků. Zalévejte opatrně, abyste zabránili hnilobám kořenového krčku a padání klíčních rostlin.
• Nastal čas na výsadbu raných brambor.
• V případě vlny chladného počasí zakryjte vzešlé semenáčky i vysazené rostliny bílou netkanou textilií. Můžete je nechat na záhonu i několik týdnů – vytváří příznivější mikroklima, propouští světlo i srážky a částečně chrání porost proti škůdcům.

Rajčatový salát, nebo těstoviny se zeleninou, si v plném létě bez čerstvé bazalky těžko představit. Mnoho bylinek je stejně aromatických za čerstva i po usušení, bazalka je ale výjimkou. Čerstvá je nejchutnější, sušením ztrácí značnou část aroma. Počátek dubna je vhodnou dobou pro výsev bazalek. Traduje se, že semena klíčí na světle, jemné zasypání jim ale při klíčení nevadí. Křehké lístky bazalky jsou citlivé na mráz, sazeničky proto vysazujte ven až po zmrzlých, v druhé polovině května. Vyzkoušejte MINETTE, drobnolistou bazalku bazalku s kompaktním růstem. Pozdě kvete a po seřezání ochotně obrůstá. Jestli hledáte autentickou bazalku s plnou vůní a chutí, odrůda PESTO je pro vás to pravé. Tato širokolistá odrůda s listem typu Genovese má dobře větvené rostliny s výborným zdravotním stavem. Věnujte svým keříkům bazalky v létě pravidelnou péči – vyštipujte květní výhony, abyste je udrželi co nejdéle ve vegetativním stadiu a mohli sbírat mladé listy.

bazalka PESTO

Předpěstovat sazenice, nebo vyset přímo do půdy? Tato otázka se týká okurek, cuket, patisonů a tykví, dnes už ale i cukrových a vodních melounů. Zahrádkářská obec se v odpovědi na ní dělí na dvě velké skupiny. Zastánci přímých výsevů argumentují lepším zakořeněním a růstem rostlin, jejich nerušeným vývojem od vyklíčení, bez přesazovacího šoku. Jejich argumentaci podporuje i to, že tykve mají kůlový kořen a jeho narušení při přesazování jim nesvědčí. Druhá skupina, preferující předpěstování sadby, zdůrazňuje natažení vegetační sezóny do chladných jarních měsíců, které u těchto teplomilných zelenin zajistí ranější sklizeň a jistější výnos.
Jednoznačná rada zde není. Zvažte svoje klimatické podmínky, v teplejších oblastech je vyšší pravděpodobnost úspěchu s přímými výsevy. V chladnějších oblastech můžete naopak benefitovat z předpěstování sadby. Podstatná je ale i pracnost a dostupnost krytých prostor pro předpěstování sazenic, často nutných pro mladé rostliny rajčat a paprik. Nebojte se experimentovat a zkuste přímé výsevy i ve vašich chladnějších podmínkách, zpočátku nakryté bílou netkanou textilií, nebo výsev do otvorů v černé textilii. První sklizně budou možná o týden pozdnější, celková sklizeň ale může být díky lepší kondici přímo setých rostlin výrazně vyšší.

Zde je náš porost tykví z přímého výsevu.

porost tykví z přímého výsevu

Je čas na výsevy okurek hadovek pro pěstování ve skleníku. Semínka vysejte do agroperlitu nebo výsevního substrátu, po vzejití semenáčky opatrně přepikýrujte do kelímků nebo sadbovačů. Můžete vyset i přímo do květináčků bez následného rozsazování, okurky nemají rády přílišnou manipulaci s kořeny. Koncem měsíce již můžete do skleníku vysazovat předpěstovanou sadbu salátových okurek z březnových výsevů. Sortiment hadovek je dnes skutečně široký, můžete vybírat od těch 30 centimetrových až po skutečné mini. Z dlouhých můžeme doporučit výtečný hybrid SANTOS F1 s geneticky nehořkými plody vhodný pro jarní i podzimní rychlení. Středně dlouhé hadovky reprezentuje úrodná odrůda TWENTY F1 s plody dlouhými 20 – 24 cm. Vyzkoušejte i minihadovky, PONY F1 je jedna z nejlepších. Má plody pouze 12 ─ 15 cmdlouhé, jemné a velice chutné. Vyznačuje se "střapečkovitostí" - za jedním listem nasazuje 2 ─ 4 plody.

sadba okurek

Pomalu se blíží termín pro výsev cukrových i vodních melounů. Loni jsme se snažili vzbudit o ně váš zájem a dle ohlasů jste se mnozí do jejich pěstování pustili. Loňské horké léto melounům přálo, limitujícím faktorem bylo pouze sucho, které výrazně postihlo mnohé oblasti Čech i Moravy. Někdo uspěl více, někdo méně. Nevzdávejte to, zkuste to i letos, sladký a šťavnatý cukrový meloun utržený plně vyzrálý z vlastní zahrádky, je lahůdkou. Polovina dubna je optimální pro výsev semen na předpěstování sadby melounů. Semena vysejte přímo do květináčků, nebo do truhlíku s agroperlitem a následně přepikýrujte. Melouny nemají rády narušení kořenů, zacházejte proto se semenáčky co nejopatrněji. 6 – 7 týdnů je doba dostatečná pro předpěstování silných sazenic, na záhon je ale vysazujte raději až v druhé polovině května. Zvolte rané odrůdy HALONA F1 nebo EMIR F1, kdo chce menší, ale výrazně sladké lahůdky, ať sáhne po odrůdě MODEL.

meloun HALONA F1

V dubnu je stále čas na výsev pórků. I když je můžete vyset přímo na venkovní záhon, předpěstování sazenic v krytých prostorech dává spolehlivější výsledky. Optimální je přepikýrování vzešlých semenáčků do sadbovačů s menšími buňkami. Nechte je dostatečně zesílit, až kořeny vytvoří v sadbovači silný kořenový bal a prokoření jej. Sazenice vysazujte hlouběji do rýh, abyste je mohli později nahrnout, na konečnou vzdálenost 40 x 10 – 15 cm.
GOLEM je spolehlivý poloraný pór určený pro letní a podzimní sklizeň. Rostlina je středně vysoká se vzpřímenými listy a dlouhou konzumní části dorůstající 30 - 35 cm.
TITUS je vysoce výnosná odrůda, určená pro podzimní sklizeň s možností přezimování. Spolehlivě snáší mrazy do -12 °C. Listy jsou dlouhé, tmavě modrozelené, vzpřímené. Konzumní část je hrubá, dlouhá 20 ─ 25 cm.

sadba pórku

Hlídejte svoje fóliovníky a skleníky, i když se to zvenku nezdá, jarní sluníčko je umí prohřát na teploty, které již sazenicím nesvědčí. Teplotu ve skleníku se snažte regulovat podle slunečního svitu. Za podmračeného počasí potřebují sazenice nižší teploty než při plném slunci. Nižší teploty sice prodlouží dobu potřebnou pro předpěstování, sadba je ale kompaktnější a pevná.
Nejkvalitnější sazenice získáte z pařeniště. Jeho příprava i obsluha jsou sice podstatně pracnější než u skleníku, v pařeništi ale můžete lépe regulovat teplotu. Ranní sluníčko jej rychle prohřeje, při poledním úpalu jej můžete intenzivně větrat. Při dnech s vysokými teplotami sundáte okna a necháte pařeniště odkryté, v případě hrozících mrazíků jej zakryjete rohožemi z rákosu nebo polystyrénu. To naše, ze slámy již letos stojí a je téměř plné sazenic rajčat a paprik.
Nezapomeňte na otužování rostlin vypěstovaných v krytých prostorech. Týden až 10 dní před výsadbou je postupně přivykejte na venkovní podmínky, pár dnů před výsadbou je nechte venku i přes noc, zakryté jenom při hrozících přízemních mrazících.

pařeniště ze slámy 2019

„Na Marka, oharka do járka“. Marka je 25.dubna a tato pranostika hovoří, že v tuto dobu bývá již půda dostatečně prohřátá na to, aby teplomilné okurky na záhonu úspěšně vyklíčily. Předpěstovat u okurek nakládaček sadbu, nebo je vysévat přímo na záhon? Pokud nemáte problém s bažanty nebo jiným ptactvem, které by semínka z půdy vyhrabaly, vysévejte napřímo. Semínka, která vyklíčí přímo v půdě mají plynulý růst a netrpí přesazovacím šokem. Když je ochráníte před plzáky, získáte úrodu co do ranosti srovnatelnou s kulturou z předpěstované sadby. Nebojte se partenokarpických nakládaček. Strach z deformací plodů po případném opylení je bezpředmětný. Partenokarpické odrůdy se vyznačují odolností k deformacím, jejich plody se navíc sklízí v mladém stadiu, dřív, než se případné deformace projeví. Obrovskou výhodou těchto odrůd je jejich ranost. Vyzkoušejte výnosný hruboostný hybrid ZUZANA F1 s vysokou odolností k plísní okurkové, nebo odrůdu KARLOS F1 s plody štíhlými, hladkými a geneticky nehořkými.
ALHAMBRA F1 je letošní „hruboostná“ novinka. Štíhlé, velmi, ale velmi vyrovnané plody, výborný výnos. Partenokarp. Můj favorit.

okurka ALHAMBRA F1

Okurka ALHAMBRA F1 ve foliovníku na "vertiko".

Váš Peter Gajdoštin