DviznaVerbascum densiflorum

Kam s ní - mezi květiny nebo léčivky? Netrapme se touto otázkou – divizně je to jedno. Tato statná dvouletka hravě splní na zahradě okrasnou funkci a ještě nám umožní nasbírat si spoustu květů na průduškový čaj. Více než 300 popsaných druhů divizen roste v Turecku a Středomoří, divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) je ale u nás domácí. Je to typická dvouletka, která tvoří v prvním roce přízemní růžici šedozelených plstnatých listů. V druhém roce z ní vyrůstá mohutný, většinou větvený květní stvol. Květy jsou na něm posazeny v klubíčkách, a proto vyrůstají postupně, ale současně jakoby na celém stvolu najednou. Doba kvetení se tím ale značně prodlužuje. Velké žluté květy jsou svou vůní, a hlavně nektarem, silně atraktivní pro včely.
Květy divizny obsahují slizovité látky a saponiny, které uvolňují hlen. Používají se proti zánětům v krku a zánětům dýchacích cest, mají močopudné a desinfekční účinky.

TIPY:
Divizna tvoří velké množství drobných semen a snadno se na zahradě vysemeňuje.

V minulosti byla divizna využívána k barvení látek a výrobě knotů do loučí.

Divizna tvoří nepřehlédnutelnou dominantu ve smíčeném bylinkovém záhonu. Vzhledem ke své výšce dosahujécí až 2 metry jí umístěte do pozadí záhonu. Zde ji vidíte na našem rustikálně komponovaném záhonu v Březcích. Rostlina se sama vysemeňuje, na podzim nebo brzo z jara růžice vyryjeme a přesadíme do pozadí.

Divizna