Dýně HOKKAIDO je velmi chutným a zdravým zpestřením našeho jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčebná hlavně pro okruh sleziny, slinivky břišní a žaludku. Přináší do našeho organismu mimo jiné karoten, ze kterého si naše tělo vytváří vitamín A, zinek – nezbytný minerál pro naše tělo a také velmi kvalitní, dobře stravitelný polysacharid vhodný i pro diabetiky. Je ideální především pro přípravu polévek a omáček. Má schopnost vázat toxiny. Vysoký obsah vlákniny je příznivý pro správnou činnost střev. Dýně má detoxikační a močopudné účinky, posiluje imunitní systém a je skvělým lékem na srdeční poruchy a onemocnění ledvin.

DELICA F1 (zelené „Hokkaido“). Chuť je to první, co labužníci u této tykve oceňují, a někteří tvrdí, že předčí i klasické oranžové Hokkaido. Ploše kulovité tmavozelené plody se světlým žíháním dorůstají do hmotnosti kolem 2 kg. Dužina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického Hokkaida, plody jsou ale díky ní lépe skladovatelné. V Asii je tento typ tykve vysoce ceněný.

DELICA F1

HOKKAIDO ORANGE (známé také jako Uchiki Kuri) je plazivá rostlina s jasně oranžovými plody ploše kulovitého tvaru, o průměru 20 – 25 cm. Předností odrůdy je vysoký podíl dužniny k semeníku a vysoký obsah karotenu. Hokkaido je chutná, všestranně využitelná tykev, oceňovaná ve vegetariánské kuchyni a v přípravě racionální výživy.

HOKKAIDO ORANGE

DELICIAN F1 je hybridní odrůda typ „HOKKAIDO“. Má kulatější a mírně větší plod než nehybridní HOKKAIDO. Odlišuje se od něj také vyrovnanějším tvarem plodů a vyšším výnosem. Odrůda velmi vhodná na pečení, vaření a smažení.

DELICIAN F1

Tipy.
Nejvhodnější pro pěstování Hokkaida je středně těžká humózní půda s dostatečným množstvím vláhy. Sejeme v květnu přímo do půdy do předem připravených jamek do hloubky 3-5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metrů od sebe. Během vegetace záhon pravidelně odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost.

Dýně pro skladování jsou zralé tehdy, až jsou jejich stopky uschlé a dřevnaté. Plody skladujte je v suchu, snesou i vyšší teplotu až k té pokojové. Chladný a vlhký sklep není pro skladování Hokkaida vhodný.