Samozřejmě každým rokem zkoušíme tykve nové a nové. A sami víte jak to je, postupně se názory a preference mění a posouvají. Chci vám představit tykev, která dle mého osobního názoru, stojí za vyzkoušení. Nechci přitom snižovat kvality jiných, např. nejoblíbenějšího Hokkaida – je malé, akorát na zpracování, sytě oranžové, se slupkou, která se dá taky konzumovat. Ale je dobré jej sníst do Vánoc.

Už před dvěma léty nás výrazně zaujala tykev CROWN PRINCE F1.. Plody jsou větší, dorůstající hmotnosti 3 až 5 kilogramů, ploše kulovité, šedomodré. Na svoji velikost jsou hodně těžké. Když plod rozříznete, zaujme vás na první pohled síla dužiny, která je 7 – 8 cm široká, pevná, sytě oranžová. Další příjemné překvapení je po upečení, nebo zpracování na polévku. Chuť je výrazná, nasládlá, aromatická. Jedna z nejchutnějších.

CROWN PRINCE

CROWN PRINCE

Výhodou této odrůdy je výborná skladovatelnost. Loni jsem dal bedýnku plodů do studeného sklepa, kde klesají teploty pod 5 oC. Podmínky pro tykve extrémní, obecně nevyhovující. Kontrolou bylo Hokkaido ve vedlejší bedýnce. Hokkaido vydrželo do začátku ledna. Z 12 plodů CROWN PRINCE, které jsem v těchto „zkušebních“ podmínkách měl, se hniloba objevila pouze na jednom. Ostatní postupně „podehly“ kuchyňskému zpracování i ty ostatní, prostě jsme je snědli.. Ze zkušenosti minulé zimy víme, že při skladování za pokojové teploty (nad 12 oC) vydrží plody CROWN PRINCE až do května.

CROWN PRINCE

CROWN PRINCE

Jak jsem se již zmínil, tyto tykve patří k nejchutnějším. Polévka, pečení a tykvové pyré, pomazánky… Používáme je jako vrstvu do tradičních českých „francouzských brambor:

CROWN PRINCE 3

Crown prince 4

Letos jsme dali CROWN PRINCE F1 i do barevných sáčků, které můžete najít na stojanech zahrádkářských prodejen. Samozřejmě v naší kolekci "dobrasemena".

CROWN PRINCE

Odrůda CROWN PRINCE dala jméno celé skupině odrůd s ploše kulovitým plodem a šedomodrou slupkou. Dle našich zkušeností mají všechny „podobnou krev“ a výše zmiňované vlastnosti.
WHANGAPAROA CROWN má exotické jméno, je ale výbornou a osvědčenou tykví z tohoto typu.

WHANGAPAROA CROWN

Podbným typem plodu se vyznačuje i odrůda SWEET MEAT. V angličtině - sladké maso, sladká dužina. Plod je plošší, když jej rozkrojíte tak je pod slupkou nazelenalý. Ale sladký y chutný.

SWEET MEAT

SWEET MEAT

Váš Peter Gajdoštin