Cizrna

cizrnaCizrna (Cicer arietinum) - nazývaná také římský hrách, je jednoletá teplomilná luskovina s pevným, nepoléhavým stonkem. Lusk obsahuje 1-2 zrna, která jsou o něco větší než hrách, smetanové barvy.  Barva květu je červeno-růžová. Je to plodina vhodná pro potravinářské účely - na mouku, ke konzumaci celých vařených nebo pražených zrn, pro přípravu cizrnové kaše nebo polévky. Vyséváme v březnu až v dubnu přímo na záhon. Vegetační doba je kolem 130 dní. Odborníci na výživu řadí cizrnu mezi nejkvalitnější luštěniny a doporučují ji také dětem, nastávajícím maminkám a vegetariánům. Tato chvála pramení z vysokého obsahu sacharidů, bílkovin a vlákniny. Pěstovány jsou dvě formy cizrny – se svraštělým plochým zrnem a se zrnem kulatým. Nabízíme vám druhou z cizrna, cicernich. 

TIP
Pro svoji velkou odolnost k suchu a schopnosti fixace vzdušného dusíku je vhodná k zúrodnění písčitých, podzolových půd, výsypek a ke zvýšení výnosů následných plodin na orné půdě.