Citronová trávaPřed dvěma lety jsme vám poprvé představili novinku, bez které se asijská kuchyně neobejde, citronovou trávu. V té době to byla novinka i pro nás, protože semena citronové trávy byla jenom těžko k sehnání. Za dva roky máme s tímto druhem více zkušeností a rádi bychom se s vámi o ně podělili.

Citrónová tráva je subtropická trsnatá rostlina patřící do čeledi lunicovitých. Stonky se zduřelou bází se využívají spolu s kari, koriandrem, chilli, zázvorem a kokosovým mlékem pro přípravu ryb, drůbeže nebo mořských plodů. Rostlina působí antibakteriálně, odvar se používá při nachlazení a trávicích potížích. V kuchyni se uplatní nakrájené nebo roztlučené stonky, které řežeme těsně nad povrchem půdy, zbavíme je zbytků kořenu i listové čepele a oloupeme.
 

Semenace CymbopogonSemena potřebují k vyklíčení 10 – 20 dní při teplotě 20 – 22 oC. Mnoho semen je dormantních a i v optimálních podmínkách dosahuje klíčivost tohoto druhu pouze 30 - 50%. Obsah sáčku vám ale i při nižší klíčivosti postačí na několik desítek rostlin. Předpěstování sazenic trvá 8 – 10 týdnů.

Před 3 lety jsme vám poprvé nabídli východoindickou citrónovou trávu Cymbopogon flexuosus. Snažili jsme se, a druhým rokem se povedlo zajistit pro vás osivo západoindického druhu Cymbopogon citriodorus, originální citrónovou trávu používanou v thajské kuchyni. Dobrá zpráva navíc – osivo tohoto druhu vykazuje oproti deklarované klíčivosti 20 – 30% hodnotu kolem 50 %.

 

CymbopogonSubtropickou rostlinu jsme vám doporučovali skutečně hýčkat. Samotné nás ale překvapilo, jak odolné jsou malé semenáčky při předpěstování sazenic. Snesou poklesy teplot k 5oC i občasné výrazné proschnutí substrátu.


Mimo pěstování v květináčích jsme zkusili umístit sazenice i přímo na záhon v podmínkách moravské Hané. Vedly si výborně a v průběhu ne příliš teplého léta vytvořily mohutné trsy s přibližně 50 stonky. Závěr je jednoduchý – nebojte se pěstování citronové trávy, je to jednodušší než si myslíte.

Cymbopogon