čínské zelíTato rostlina se pokouší proniknout do českých zahrádek již celá desetiletí. Zatím se jí to nepovedlo v takové míře, jako jejímu příbuznému - zelí pekingskému.
Zkuste jí dát v rámci „čínského roku“  ještě jednu šanci. Představujeme vám novou kompaktní odrůdu GREEN, která má řapíky vhodné pro přípravu čerstvých listových salátů i pro tepelné zpracování. Lze jí také vysévat hustěji pro sklizeň mladých, lahůdkových listů na čerstvé saláty.

čínské zelíVýsev je vhodný až po 1. červenci. Z dřívějšího výsevu vybíhají rostliny do květu. Vysévat můžeme až do začátku srpna ve sponu 0,4 x 0,3 m nebo 0,4 x 0,4 m. Vegetační doba je v našich podmínkách pouze 60 dní. To, že je čínské zelí chutné, dokazují i dřepčíci, kteří dovedou klíčící porost zcela zdecimovat. Zakryjte proto výsevy netkanou textilií, ochráníte je ekologicky nejen před dřepčíky, ale i před květilkou zelnou. Čínské zelí mělce koření a rychle roste, dopřejte mu proto dostatek vláhy.

Sklízejí a konzumují se celé rostliny, tzn. silně řapíkaté listy. Sklizeň začíná již 5-6 týdnů od výsadby na trvalé stanoviště. Čínské zelí je křehké a dužnaté, nedá se ale bohužel na rozdíl od pekingského zelí skladovat. V chladničce vydrží 4-10 dní.